Föraktet mot män i bil avslöjar ert klasshat

Debattören: Socialdemokratin måste lyssna på bensinupproret

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är dags för Socialdemokratin och alla andra att lyssna på bensinupproret. Den gröna skatteväxlingen måste bli röd, skriver Patrik Isestad.
Det är dags för Socialdemokratin och alla andra att lyssna på bensinupproret. Den gröna skatteväxlingen måste bli röd, skriver Patrik Isestad.

DEBATT. Det är få tillfällen som klasshatet visar sig så öppet som när vi pratar om bensinpriset. Medel- och överklasskribenter verkar riktigt njuta av att förklara för dumbommarna där nere på samhällsstegen att de har fel och borde älska höga bensinpriser.

Kanske sitter man på ett kafé med en sojalatte mitt i stan, ett stenkast från sin lägenhet och lika nära till sin redaktion. Den statssponsrade elcykeln är parkerad bredvid, den statssponsrat renoverade lägenheten städas av en lika statssponsrad städerska.

Visst är det mysigt att få vara riktigt självgod och skälla ut de där männen som protesterar mot bensinpris! På dom bara, och beställ en latte till.

Man glömmer bort att Ali som startade upp kaféet i morse måste ta bilen från sin lägenhet i Sorunda eftersom bussen inte går så tidigt. Skulle han ta bussen blev det ingen latte till frukosten.

På gryningsvägen åker även Owe som måste komma först till skolan för att låsa upp och alla andra som nära på osynligt verkar för att staden ska fungerar och latten hällas upp. På väg till jobbet möter våra vänner alla som är på väg hem efter nattskiftet på sjukhus, elverk, polis, väktare och alla andra som inte kan ta bussen.

Naturligtvis kan de inte flytta in till stan allihop, för staden har blivit ett reservat för de som tjänar allra mest och som mycket gärna vill att allt ska fungera, men inte se dom som gör det möjligt. Glöm bort Ali och Owe och alla andra. Göm undan dem, och förakta dem. Bara jag får min latte!

Varför är där ingen is i punschen skrev Povel Ramel. Det var för att iskarlen dött i kolera i sången. När arbetarklassföraktarna en morgon frågar sig varför är där ingen sojamjölk i latten blir svaret att lastbilschauffören Olas lön inte räckte till bensinen så han kunde ta sig till jobbet och leverera varken kaffe eller soja.

Varför står ingen bakom disken och häller upp lattén? Varför är inte gatorna städade, varför lyser inte lamporna? Det är för att Owe, Bosse, Ali, Nicklas, Ahmed och alla andra som inte kan ta elcykeln till jobbet inte hade mer kredit hos bensinbolaget.

Det är dags för Socialdemokratin och alla andra att lyssna på bensinupproret. Den gröna skatteväxlingen måste bli röd.


Patrik Isestad, kommunalråd (s) och sotare från Nynäshamn som åkt till jobbet många gånger innan bussen börjat gå.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE