Debatt

Terrorlöner är inte socialbidrag, Linde

Debattören: I bästa fall naiv, i värsta fall saknas vilja att ta ställning mot palestinsk terrorism

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sverige ger 22,5 miljoner kronor till Palestinska myndighetens miljömyndighet. Palestinska myndigheten ansvarar för ”löner” till tillfångatagna palestinier som deltagit i vad som kallas ”kamp mot ockupationen”, vilket betyder terrorism, skriver Tobias Petersson, chef för Tankesmedjan Perspektiv på Israel
Sverige ger 22,5 miljoner kronor till Palestinska myndighetens miljömyndighet. Palestinska myndigheten ansvarar för ”löner” till tillfångatagna palestinier som deltagit i vad som kallas ”kamp mot ockupationen”, vilket betyder terrorism, skriver Tobias Petersson, chef för Tankesmedjan Perspektiv på Israel

DEBATT

DEBATT. I januari mötte utrikesminister Ann Linde Vänskapsförbundet Sverige-Israel, som enligt tidningen Världen idag under mötet kritiserade svenskt bistånd till Palestinska myndigheten eftersom denna myndighet via mellanhanden PLO ombesörjer löneutbetalningar till palestinska terrorister i israeliska fängelser och deras familjer.

Vid mötet med Vänskapsförbundet Sverige-Israel ska Linde ha sagt att om hon förstått det rätt, är lönerna till palestinska terrorister en form av socialbidrag.

Sättet utrikesministern ska ha uttalat sig på om utbetalningar till terrorister har fått Moderaterna och Sverigedemokraterna i riksdagen att kräva svar från henne om hon menar att pengar som betalas till terrorister för att de mördat israeler är socialbidrag och om utrikesministern med säkerhet kan säga att Sverige inte bidragit till terrorlönerna.

Linde valde i sitt svar till riksdagen i förra veckan att undvika att ge besked om hur hon ser på terrorlönerna men bedyrade att Sverige varken ger budgetstöd till Palestina eller bistånd till terrorism.

Lindes svar stämmer förstås inte med verkligheten. I verkligheten ger Sverige 22,5 miljoner kronor till Palestinska myndighetens miljömyndighet. Palestinska myndigheten i sin tur ansvarar för vad myndigheten och dess lagstiftning kallar ”löner” till tillfångatagna palestinier som deltagit i vad lagstiftningen kallar ”kamp mot ockupationen”, vilket i klarspråk betyder terrorism.

Enligt uppgifter jag tagit del av från palestinska nättidningen Al-Watan rör det sig om 40 miljoner israeliska shekel i månaden som betalas ut till 12 000 palestinska terrorister, inklusive de som tillhör den terrorstämplade organisationen Hamas.

För den som begått grova terrorbrott och suttit inne i mer än 30 år ligger terrorlönen på 12 000 shekel i månaden vilket motsvarar runt 33 000 svenska kronor. Terroristerna kan ansöka om lön och andra förmåner på den palestinska regeringens hemsida. Det handlar om ett sjukt lönesystem för att belöna terrorister och uppmuntra till terror.

Förutom att palestinsk lagstiftning kallar utbetalningarna till terrorister löner, finns det en hel del annat som pekar på att Linde gör fel när hon likställer utbetalningarna med socialbidrag.

Hade det varit socialbidrag till palestinska terroristers familjer, hade myndigheterna bestämt vem som ska få fullmakt att hämta utbetalningarna och det hade varit ett behovsanpassat bidrag till nödställda familjer oavsett terrorkopplingar och inte som det nu är, ett lönesystem baserat på antalet år en terrorist suttit fängslad.

Något annat som talar emot Lindes påståenden om socialbidrag är att det är de fängslade terroristerna som själva avgör vilken familjemedlem som ska få hantera deras terrorlöner.

Dessa betalas också ut oavsett om terroristerna har familj att försörja eller ej. Och de personer i den Palestinska myndigheten som jobbar för de palestinska terrordömda fångarna förnekar inför den palestinska befolkningen att terrorlönerna är annat än löner.

Linde är i bästa fall naiv när hon talar om terrorlönerna som socialbidrag eller i värsta fall en minister som saknar vilja att ta verklig ställning mot den palestinska terrorismen.

Faktum är att den politiker som inte är beredd att se löner till terrorister för vad det är, riskerar i det långa loppet förlora hela sitt förtroendekapital i en tid då fakta bara är en googling bort och allt fler vakna medborgare kan se att Sveriges biståndspolitik bidrar till konflikt och terror.


Tobias Petersson, chef för Tankesmedjan Perspektiv på Israel


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Israel/Palestina-konflikten

LÄS VIDARE

DEBATT Ta chansen nu – ändra synen på Israel, Linde

ÄMNEN I ARTIKELN

Israel/Palestina-konflikten

Ann Linde

Israel

Palestina

PLO

Hamas

Terrorism