Sveriges alla vuxna – strejka 27 september

Greta Thunberg och Fridays for future: Vi uppmanar alla fack att utlysa strejk för klimatet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ni vuxna säger att ni bryr er om era barn över allt annat, nu har ni er chans att visa det. Ta vara på den, skriver Greta Thunberg och Fridays for future.
Ni vuxna säger att ni bryr er om era barn över allt annat, nu har ni er chans att visa det. Ta vara på den, skriver Greta Thunberg och Fridays for future.

DEBATT. Vi är Fridays for future, en folkrörelse av ungdomar som strejkar för klimatet. I Sverige strejkar vi varje fredag med kravet att våra politiker ska föra en politik som går i linje med Parisavtalet och att vi globalt ska hålla oss under 1,5 graders global uppvärmning. 

Och vi växer. På vår första globala demonstration den 15 mars var vi runt 2,5 miljoner människor runt om i världen, på alla kontinenter, inklusive Antarktis. 

Men nu är det bråttom.

Nästa år, 2020, måste vi ha sänkt utsläppskurvan drastiskt för att ha en chans att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Om detta inte sker riskerar vi fullständig samhällskollaps.

Därför uppmanar vi vuxna att gå ut i strejk med oss den 27 september.

Skolan och jobben utgör tillsammans samhällets grund och om båda strejkar stannar samhället av. Ungdomarna har redan begärt förändring, nu kräver klimatkrisen att de vuxna gör detsamma.

Vi uppmanar alla fackföreningar och förbund att utlysa strejk den 27 september.

Det är fackens uppgift att säkerställa arbetarnas rättigheter och trygghet och en kris som denna kommer medfölja stora ekonomiska förändringar, och problem, om vi inte ställer om. Därför bör fackföreningar gå med oss och uppmana politikerna att genast agera i klimatkrisen. 

Vi är ungdomar. Vi som skrivit det här är mellan åldrarna 10–20 år. Vi har suttit utanför Sveriges rikstag och utanför olika kommunhus runt om i landet varje fredag i snart ett år nu.

Vi trodde det skulle vara en tillräckligt stark signal om vi strejkade från skolan varje fredag. Om vi offrade en del av vår utbildning för att kräva en framtid.

Men uppenbarligen har det inte hjälpt. Sveriges utsläpp minskar inte, och vi följer fortfarande inte Parisavtalet.

Ni vuxna säger att ni bryr er om era barn över allt annat, nu har ni er chans att visa det. Ta vara på den!

Vi ber om er hjälp. För allas skull. Strejka i september. 

Vänligen,


Greta Thunberg, Edit Liedberg, Mina Pohankova, Isabelle Axelsson, Eira Fröhling, Ell Jarl och hela Svenska Fridays for future


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.


PODD: Aftonbladet Daily om Greta Thunberg & skolstrejkerna

Aftonbladet Daily om vad det är som gör att Gretas rörelse har vuxit sig så här stor, varför den lockar massor av demonstranter i länder världen över och varför manifestationerna i Sverige fortfarande är förhållandevis små.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen


Publisert:

LÄS VIDARE