Vi är förenade med KD, SD och V om välfärden

Elisabeth Svantesson: I dag lägger jag fram en extra ändringsbudget med mer pengar till kommunerna

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: VILHELM STOKSTAD/ Lotte Fernvall / Björn Lindahl / TT
Nu ser jag fram emot att ha konstruktiva samtal med KD, V och SD. När minoritetsregeringen med dess stödpartier inte gör jobbet så måste oppositionen samlas och rätta till misstagen – i riksdagen, skriver Elisabeth Svantesson.

DEBATT. Moderaterna har i veckan föreslagit ett räddningspaket som innebär att omprioritera pengar från bland annat friår och bistånd – till att i stället satsa på välfärd och brottsbekämpning.

Regeringen har sagt nej till detta. Ett misstag jag beklagar. I dag lägger jag fram förslaget i finansutskottet.

Uppsägningar och skattehöjningar i kommunerna. Sprängningar och skjutningar som blivit vardag. Och en regering som har valt friår och ökat bistånd i stället för tillräckliga satsningar på brottsbekämpning och välfärd. Sveriges skattebetalare förtjänar bättre. De förtjänar att få vård i tid och att kunna känna sig trygga både i och utanför sin bostad.

Sveriges kommuner pressas av minskade skatteintäkter och ökade kostnader. Det är resultatet av en misslyckad jobbpolitik och en integration som inte fungerar. Förutom att arbetslinjen behöver återinföras; om välfärden inte ska monteras ned krävs att staten går in med mer pengar.

Jag har därför återkommande under hösten påtalat vikten av att regeringen lägger fram en extra ändringsbudget med mer pengar till kommunerna.

Eftersom de valt att inte göra det så driver Moderaterna nu frågan vidare själva. För läget är akut. Att regeringen sagt nej till vårt räddningspaket överraskar kanske inte – de vill inte framstå som svaga. Men det skadar Sverige.

För svenska folket ser – och upplever – samma problem som vi ser. Som Kristdemokraterna ser. Som Vänsterpartiet ser. Och som Sverigedemokraterna ser. Att välfärden inte fungerar för alla.

Ja, som tur är finns det alltså en bred samsyn hos de fyra oppositionspartierna om att ett rejält resurstillskott till välfärdens kärna behövs, helst i morgon.

Det förenar oss i denna fråga. Vänsterpartiet har till exempel meddelat att de, liksom vi, är redo att ta bort friåret för att kunna göra det. Bara där är alltså en majoritet i riksdagen överens om att ta pengar från friår för att i stället lägga på välfärd. Det är en bra utgångspunkt.

När jag i dag lägger fram Moderaternas förslag till extra ändringsbudget på finansutskottets bord så är det ett ärligt försök att försöka få till stånd 4 200 fler undersköterskor och 1 300 fler sjuksköterskor ute i landets kommuner och regioner.

Nu ser jag fram emot att ha konstruktiva samtal med talespersonerna i Kristdemokraterna, Västerpartiet och Sverigedemokraterna. När minoritetsregeringen med dess stödpartier inte gör jobbet så måste oppositionen samlas och rätta till misstagen – i riksdagen.

Vi gjorde det när det gällde Arbetsförmedlingen och nu kan vi göra det igen – för att rädda svensk välfärd för dem som betalat skatt för att få rätt till den. Och för att återta kontrollen från dem som skjuter och spränger mitt bland folk. Vad kan vara viktigare än det?


Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikel 00:34

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad: