Invandringspolitiken avgörs nu – M eller MP

Slutreplik från M om migrationsfrågan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Moderaterna är villiga att återuppta förhandlingar om en bred överenskommelse i migrationsfrågan. Men det krävs då att S är beredda att släppa MP som bedriver en ohållbar invandringspolitik, skriver Maria Malmer Stenergard (M).
Moderaterna är villiga att återuppta förhandlingar om en bred överenskommelse i migrationsfrågan. Men det krävs då att S är beredda att släppa MP som bedriver en ohållbar invandringspolitik, skriver Maria Malmer Stenergard (M).

SLUTREPLIK. Moderaterna är villiga att återuppta förhandlingarna om en bred migrationspolitisk överenskommelse.

Men då krävs att Socialdemokraterna är beredda att släppa Miljöpartiet och prioritera Sveriges behov av en minskad invandring.

Socialdemokraternas historiebeskrivning lämnar en del i övrigt att önska. Det första Stefan Löfven gjorde som statsminister var nämligen att ställa sig bakom migrationsöverenskommelsen mellan de forna allianspartierna och Miljöpartiet.

Året därpå, under banderollen ”refugees welcome”, deklarerade Löfven att ”hans Europa inte bygger murar”. Det stämmer att Morgan Johansson var med och drev igenom den tillfälliga lagen – men det var först när krisen var ett faktum.

Vi förnekar inte vår del av ansvaret för den integrationskris som nu råder. Till skillnad från Socialdemokraterna har vi däremot lärt oss läxan – Miljöpartiets invandringspolitik är ohållbar och verklighetsfrånvarande.

Det är därför vi har arbetat konstruktivt för att stänga ute Miljöpartiet från inflytande över framtidens invandringspolitik. Socialdemokraterna har i praktiken hela tiden hoppats kunna förhandla fram en överenskommelse som både Moderaterna och Miljöpartiet kan ställa sig bakom.

Socialdemokraterna tog därför med sig ett bud om volymmål som skulle innebära en ökad invandring till Sverige. När det sedan var dags att förhandla sade Socialdemokraterna nej till alla kompromissförslag från Moderaterna, även det som lades fram efter att Sverigedemokraterna höll sin presskonferens. Socialdemokraterna rörde sig inte en millimeter.

Moderat politik utgår från moderata värderingar och Sveriges behov av en minskad invandring. Det handlar bland annat om ett volymmål som beaktar integrationsförmågan, ett väl fungerande återvändande och kvalificering in i välfärden.

Vad Sverigedemokraterna tycker hindrar inte oss från att driva moderat politik. Socialdemokraterna kan däremot inte sanningsenligt påstå att de inte låter Miljöpartiet diktera deras och regeringens invandringspolitik. Följden är ökad invandring och generösare regelverk.

Om Socialdemokraterna vill dölja förslag om en ökad invandring i matematiska formler och blidka Miljöpartiet, då saknas förutsättningar att nå en överenskommelse. Vill Socialdemokraterna på allvar komma överens med Moderaterna om en kraftigt minskad invandring, då finns också förutsättningarna att återuppta förhandlingarna.

En överenskommelse som utgår från Sveriges behov av en minskad invandring måste gå före Miljöpartiet och regeringsmakten.

Framtidens långsiktigt hållbara och strama invandringspolitik avgörs genom Socialdemokraternas vägval: blir det en realistisk politik med Moderaterna eller en förödande med Miljöpartiet?


Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE