Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Botström har rätt om gängkriminaliteten

Replik från åtta SSU-distrikt: Ni väljer att medvetet misstolka vår ordförande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-09-04

Det är tråkigt att man medvetet väljer att misstolka och stirra sig blint på enskilda formuleringar när fokus snarare bör ligga på hur vi ska förhindra att dessa fruktansvärda våldsdåd sker igen, skriver debattörerna.

REPLIK. Flera SSU:are kritiserar vår förbundsordförande Philip Botströms sätt att uttrycka sig om den grova gängkriminaliteten.

Vi är av en annan uppfattning. Det är uppenbart att dagens politik inte räcker och att Philips uttalande handlar om att driva på regeringen för att vända utvecklingen.

Barnet vars mamma kallblodigt mördades på öppen gata i Malmö kommer aldrig att få återse sin mor och vännerna till den 18-åriga kvinnan i Stockholm som sköts ihjäl kommer aldrig att få återse sin vän. Det är oacceptabelt att oskyldiga personer får offra sitt liv till gängkriminalitetens allt mer hänsynslösa våld.

Många känner ilska och oro över utvecklingen, och Philips uttalande var ett sätt att visa att vi i SSU delar och förstår den känslan.

Det är tråkigt att man medvetet väljer att misstolka och stirra sig blint på enskilda formuleringar när fokus snarare bör ligga på hur vi ska förhindra att dessa fruktansvärda våldsdåd sker igen.

Vi håller med om att förebyggande insatser är avgörande för att stävja kriminaliteten på sikt. Men det kommer inte att räcka för att stoppa den grova brottsligheten här och nu.

Det är vilseledande att reducera detta till enskilda individer som ”gjort några snedsteg”. Det här handlar om tungt kriminella som är beredda att ta andras liv och spränga upp byggnader för att få som de vill. Samhället måste tydligt markera att det leder till tuffa konsekvenser. I dag klaras endast en tredjedel av skjutningarna upp av polisen. Det underminerar förtroendet för vårt rättsväsende.

Det är felaktigt att påstå att uttalandet innebär ett skifte för SSU:s politik. Vi har tvärtom kongressbeslut på att polisen ska bli fler och att deras utredningsarbete ska stärkas.

Polisen jobbar redan i dag med det Philip nämner: att förhöra de som kan ha nödvändig information för att klara upp brott, orosanmäla ifall det finns barn som kan fara illa, bedriva spaningsarbete och tillsammans med andra myndigheter beslagta ekonomiska tillgångar hos gängen.

Självklart ska förhör och spaningsarbete ske på ett rättssäkert sätt och det ska vara upp till polisen att bedöma vilka åtgärder som behövs till för att klara upp ett brott i det enskilda fallet. Problemet är att de i dag har för få kollegor och resurser och därför tvingas prioritera mellan utredningar som växer på hög.

Därför är det helt rätt att SSU-förbundet anser att detta måste gå före sänkt värnskatt för de mest förmögna.

Trygghet ska vara en rättighet för alla, inte ett privilegium för några få. Att inte ta tag i brottsligheten är att svika de unga som drabbas hårdast av kriminaliteten i sina bostadsområden.

Därför måste vi vara hårda både mot brotten och dess orsaker. Inte bara det sistnämnda. Det är inte ”auktoritär högerpopulism”, det är klassisk socialdemokratisk politik. 


Nils Dahlgren, ordförande SSU Uppland
Lisa Nåbo, ordförande SSU Östergötland
Daniel Nestor, ordförande SSU Kalmar län
Ayman Fares, ordförande SSU Blekinge
Madjid Ibrahim Ibrahim, ordförande SSU Västmanland
Johanna Eriksson, ordförande SSU Västernorrland
Jesper Ekblad, ordförande SSU Skaraborg
Jonathan Svensson, ordförande SSU Fyrbodal
Emil Nordfjell, vice ordförande SSU Västernorrland
Thea Blom, ordförande SSU Uppsala
Sissa Nåbo, ordförande SSU Linköping
Katarina Memetovic, ordförande SSU Trollhättan
Sven Dahlgren, ordförande SSU Vänersborg
Alexander Fröderberg, ordförande SSU Söderköping
Alexander Winge, distriktsstyrelseledamot SSU Östergötland
Colin Larsson Roth, ordförande SSU Motala
Caisa Johansson, vice ordförande SSU Örnsköldsvik
Shiva Samadi, ordförande SSU Håbo


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här