M ignorerade varning om bristerna i förorten

Debattören: Svarade på larm om resursbrist med att minska budgeten för unga med 24,1 miljoner

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Moderaterna sparade pengar från en av Sveriges mest utsatta områden, trots att skolorna skriker efter resurser för att många barn eller elever går ut högstadiet utan godkänt betyg, skriver Kahin Ahmed.
Moderaterna sparade pengar från en av Sveriges mest utsatta områden, trots att skolorna skriker efter resurser för att många barn eller elever går ut högstadiet utan godkänt betyg, skriver Kahin Ahmed.

REPLIK. Svar till artikeln Irene Svenonius (M): Osvenska metoder krävs mot gängvåldet

Det är fruktansvärt att två små barn i Flemingsberg blev offer för gängvåldet, våra tankar går till den drabbade familjen. Barn, vuxna och familjer har rätt att känna sig trygga i Sverige och de som begår brott ska lagföras oavsett hudfärg och etnicitet.

Jag håller med dig, Irene Svenonius, finanslandstingsråd i Stockholms län för Moderaterna, om att vi måste stoppa gängens framfart i Stockholm och i resten av landet, och att de skyldiga ska lagföras med lagens hårdaste straff. Men vad menar du med att vi ska använda osvenska metoder för att göra det?

Att bara stoppa nyanlända från att flytta till förorterna är inte någon långsiktigt lösning. Om du vill ha en lösning på dagens gängkriminalitet så måste du ha koll på de studier och den evidensbaserade erfarenhet inom området som visar att uppkomsten av gängen tar lång tid.

Därför är det viktigt att bryta gängbildningen vid första stadiet med stöd av lämpliga sociala preventioner. Det handlar bland annat om att se till skolorna i förorterna levererar så att barnen klarar sin skolgång.

Gängkriminalitet drabbar oss som bor i förorter hårt. Det är vi som förlorar våra barn i meningslösa skjutningar och detta måste stoppas. Men tyvärr är grundorsaken till ungdomsgängen bland annat ert bristfälliga politiska agerande i Moderaterna. Ett agerande som göder den ekonomiska och sociala segregationen vilket bidrar till ökade samhällsklyftor.

Många unga i förorter upplever i dag stora socioekonomiska svårigheter och ser ser sällan en väg till en bättre framtid. Två faktorer som utgör en avgörande risk för att en ung person ska dras in i kriminalitet.

Irene Svenonius, du och dina kollegor styrde i Stockholm stad när varningsklockorna ringde våren 2012. Då lämnade nämligen Sakir Demirel i Rinkeby-Kista, då chef för social omsorg, en lägesrapport där han beskrev utbredd fattigdom, trångboddhet, psykisk och fysisk ohälsa, barn som inte klarar skolan och att resurserna inte räcker till.

Och ni svarade med att minska budgeten för barn och unga med 24,1 miljoner. Och visselblåsaren Sakir Demirel tvingades lämna sitt arbete. Ni underminerade på sätt de sociala preventionernas positiva effekt som är avgörande för framtida brottsförebyggande arbete.

Nästan 30 ungdomar har nu blivit offer för gängskjutningar i Järva.
Ingen förälder i världen vill att deras barn ska hamna snett och bli en del av gängen. Men tyvärr är er politik kontraproduktiv.

Rinkeby-Kista redovisade förra året ett överskott på 39 miljoner, Moderaterna sparade pengar från en av Sveriges mest utsatta områden, trots att skolorna skriker efter resurser för att många barn eller elever går ut högstadiet utan godkänt betyg.

Rinkeby-Kista är den stadsdel i Sverige som är mest drabbat av covid-19, och många har i pandemin mist både sina anhöriga och sitt jobb. Många affärer stängdes för att de inte klarar sig ekonomiskt. Och stödpaketet från regeringen går till Volvo som i sin tur delar ut 19 miljarder i vinst till sina aktieägare.

Fysisk prevention som hårdare straff och kameraövervakning kan hjälpa polisen i sina utredningar, men det räcker inte och är ingen långsiktig lösning på gängkriminaliteten.

Utan här behövs gediget förebyggande arbete i form av sociala insatser. Vi behöver se till att barnen får en bra start i livet, se till att skolan levererar, att ungdomarna och unga vuxna kommer in i arbetslivet och att effekten av strukturell diskriminering i arbetsmarknaden utrotas.

Men uppkomsten av gängen i Stockholms förorter kunde ha förhindrats och jag menar att fler barn i dag hade kunnat vara vid liv i dag om Moderaterna hade tagit den alarmerande rapporten på allvar och prioriterat rätt våren 2012.


Kahin Ahmed, sociolog och samhällskommunikatör, aktiv i Centerpartiet i Rinkeby. Tidigare aktiv i Moderaterna i Rinkeby.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE