Debatt

Ni försöker skrämma upp stockholmarna, M

Replik om vinster i välfärden efter Reepalus utredning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

V:s Clara Lindblom och Ann-Margarethe Livh svarar Moderaterna om att begränsa välfärdsvinsterna: ”Moderaterna försöker desperat rädda näringslivets vinstjakt genom att skrämma upp stockholmarna med att välfärden kommer att kollapsa.”
V:s Clara Lindblom och Ann-Margarethe Livh svarar Moderaterna om att begränsa välfärdsvinsterna: ”Moderaterna försöker desperat rädda näringslivets vinstjakt genom att skrämma upp stockholmarna med att välfärden kommer att kollapsa.”

DEBATT

REPLIK. Moderaterna Irene Svenonius och Anna König Jerlmyr vill skrämma väljarna att tro att välfärden kollapsar utan vinstjakten. Det gör den inte. Men deras motstånd mot att Ilmar Reepalus utredning om vinstbegränsningar ska bli verklighet visar återigen att Moderaterna sätter de privata företagens intressen före medborgarnas behov.

Att våra gemensamma skattepengar som vi betalar in till välfärden kommer elever, patienter och äldre till del borde vara en självklarhet. Om en skola eller vårdcentral går med vinst bör de pengarna främst användas som investeringar i verksamheten.

Det är en åsikt som stora delar av svenska folket delar, inklusive Moderaternas egna väljare.

För att vara tydlig, det förslag Ilmar Reepalu lagt fram är inte något förbud mot att låta privata företag bedriva vård och omsorg. Förslaget handlar om att begränsa hur mycket av skattebetalarnas pengar som vårdföretagen ska få ta bort från verksamheten och dela ut till aktieägarna.

Moderaterna försöker nu desperat rädda näringslivets vinstjakt genom att skrämma upp stockholmarna med att välfärden kommer att kollapsa. Det är ohederligt och visar med all önskvärd tydlighet att Moderaterna som vanligt sätter det privata vinstintresset före medborgarnas behov.

Med en vinstbegränsning kommer flera miljarder kronor varje år att stanna kvar i välfärden. De pengarna behövs i våra skolor, på sjukhusen, i äldreomsorgen.

Välfärden kommer alltså inte kollapsa av att vi begränsar vinstjakten, tvärtom kommer den att stärkas.


Clara Lindblom (V), äldre- och personalborgarråd i Stockholm
Ann-Margarethe Livh (V), bostads- och demokratiborgarråd i Stockholm


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Moderaterna

LÄS VIDARE

DEBATT. Reepalus utredning passar i papperskorgen

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna

Välfärd

Irene Svenonius

Ilmar Reepalu

Anna König Jerlmyr

Clara Lindblom

Ann-Margarethe Livh