ÅSIKT

Forssmed, du försöker plocka billiga poänger

Replik på kravet att Wallström ska säga vad hon tycker om Saudi i FN:s kvinnokommitté

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Riksdagen.se
Anders Österberg och Olle Thorell svarar på Jakob Forssmeds kritik: ”Allt för ofta intar samma borgerliga politiker motsatta ståndpunkter i en fråga för att plocka en billig inrikespolitisk poäng för stunden.”
DEBATT

REPLIK. Jakob Forssmed uppmanar utrikesministern att berätta vad hon tycker om att Saudiarabien valts in i kommittén.

Är det någon som har glömt Margot Wallströms hårda kritik av Saudiarabiska regimen år 2015, och på allvar kan tro att svenska regeringen lägger sig platt för den saudiska regimen?

Ställde då Kristdemokraterna upp bakom Margot Wallström och försvarade hennes kritik mot Saudiarabien?

Nej, både KD och M tyckte att den svenska hållningen äventyrade relationerna i hela regionen. När Iran valdes in i kvinnokommissionen 2014 teg Jan Björklund, Liberalerna, ansvarig minister för departementet.

Det här har blivit ett mönster. Allt för ofta intar samma borgerliga politiker motsatta ståndpunkter i en fråga för att plocka en billig inrikespolitisk poäng för stunden.

Anledningen till slutna omröstningar i FN är att små stater ska kunna rösta som de vill utan att pressas av stormakter. Det är därför är det viktigt att regeringen följer diplomatiskt protokoll och står upp för den valhemligheten.

Det finns också en poäng i att beskriva hur FN fungerar. I många fall är det regionerna själva som utser sina representanter, vilket sedan bekräftats i FN:s ekonomiska och sociala råd genom acklamation. Saudiarabien hade utsetts till representant av sin regionala grupp. Beslutet om hur Sverige skulle agera i omröstningen avgjordes inte på politisk nivå.

Det är väl känt att Sverige är ytterst kritiskt mot den omfattande diskrimineringen av kvinnor i Saudiarabien; inte minst det faktum att kvinnor måste ha en manlig förmyndare vilket inskränker kvinnors möjlighet att delta i samhällslivet.

Detta ska vi fortsätta att kritisera.


Anders Österberg, utrikesutskottet (S)
Olle Thorell, utrikesutskottet (S)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM