Låt inte köttmaffian stoppa vegokorven

Debattörerna: De försöker förbjuda namn på vegoalternativ – och högern hakar på

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi hoppas att våra borgerliga kollegor i EU-parlamentet har vett nog att slå sig ur köttmaffians klor och röstar för konsumenterna, bönderna och planetens bästa. Eller vill ni hellre hamna i det politiska skämskudde-arkivet för att ha förbjudit ord som vegokorv? skriver Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren.
Vi hoppas att våra borgerliga kollegor i EU-parlamentet har vett nog att slå sig ur köttmaffians klor och röstar för konsumenterna, bönderna och planetens bästa. Eller vill ni hellre hamna i det politiska skämskudde-arkivet för att ha förbjudit ord som vegokorv? skriver Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren.

DEBATT. Just nu rasar ett krig i Bryssel. Det står mellan köttindustrin och alla oss som har fattat galoppen: att vi i huvudsak måste äta växtbaserat om vi ska klara klimatet och föda en växande befolkning. Köttmaffian vill stoppa vegokorven.

Den fråga som köttindustrin och dess förkämpar nu tvingat upp på Europaparlamentets bord är så dum att man tappar hakan.

Lagförslagen, som kött- och mejeriindustrin genom idog lobbyism tvingat fram, vill förbjuda användandet av ord som traditionellt kopplats samman med animalieprodukter för att beskriva vegoalternativ. Exempelvis ska beskrivningar som ”vegoburgare”, ”vegokorv” och ”sojayoghurt” inte få stå på förpackningarna för vegetariska och veganska produkter.

Högern vill därmed göra det svårare för konsumenten att välja en mer varierad och klimatsmart kost i butiken.

Varför kan man undra?

Jo, M, KD, SD och även vissa ur Centerns partigrupp i Europaparlamentet vill gå köttindustrins ärenden.

När människor vet att vi befinner oss i ett klimatnödläge och vill ställa om till ett grönt och hållbart samhälle känner sig den industriella köttindustrin hotad. De har i årtionden fått ekonomiskt stöd från EU, för att effektivisera sina industrier på djurens och naturens bekostnad.

I dag står djuruppfödningssektorn för 17 procent av EU:s totala växthusgasutsläpp. Det är en helt orimlig siffra. En stor källa för utsläppen är djurens foder. Det går åt 10 kilo sojabönor för att få ut ett kilo kött. Det är ett enorm resursslöseri i en värld som svälter eftersom soja är ett protein som vi människor kan äta rakt av i många former. Den enorma efterfrågan på sojafoder för djuruppfödning leder också till skövling av hotade regnskogar.

Att marknaden efterfrågar fler vegoalternativ borde ses som en enorm potential för vårt lantbruk. I det perspektivet är det förvånande att Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) genom sina egna Bryssellobbyister trycker på för att vi Europaparlamentariker ska stödja detta bakåtsträvande förslag.

LRF vill alltså att endast produkter från djur ska få kallas burgare, korv och mjölk. Det är ett märkligt förhållningssätt både till klimatet och alla progressiva lantbrukare som satsar på hållbara och innovativa produkter. För ska vi klara den gröna omställningen måste vi arbeta tillsammans och ställa om jordbruket, så att det småskaliga och närproducerade blir riktigt lönsamt.

Vi i Miljöpartiet tror på klimatsmart mat. Därför kommer vi och den gröna gruppen i Europaparlamentet att rösta för att man även i fortsättningen ska få använda ord som ”korv” och ”burgare” i marknadsföring av växtbaserade produkter, så länge det tydligt står att de inte innehåller kött.

Självklart ska man också få beskriva produkterna med ord som ”vego”, ”växtbaserat” eller ”köttfritt” på förpackningarna.

Givetvis röstar vi också emot förslaget att införa ännu striktare restriktioner för vad växtbaserade alternativ till mejeriprodukter får kallas och hur dom får förpackas.

Om våra förslag går igenom kommer det även i fortsättningen att vara lätt för den växande andel av konsumenterna som inte förlitar sig på kött som huvudsaklig proteinkälla, att göra varierade och klimatsmarta val i matbutiken.

Vi hoppas att våra borgerliga kollegor i EU-parlamentet har vett nog att slå sig ur köttmaffians klor och röstar för konsumenterna, bönderna och planetens bästa. Eller vill ni hellre hamna i det politiska skämskudde-arkivet för att ha förbjudit ord som vegokorv?


Alice Bah Kuhnke, Europaparlamentariker, vice ordförande för den Gröna gruppen (MP)
Pär Holmgren, Europaparlamentariker, ledamot av miljöutskottet och suppleant i utskottet för djurtransporter och jordbruksutskotten (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE