Debatt

Ansvaret för bostäder lämnas till marknaden

Slutreplik från V om bostadspolitiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi måste återskapa en social bostadspolitik som är en del utav välfärden och där bostaden ses som en social rättighet. Slutreplik från Momodou Malcolm Jallow.

DEBATT

SLUTREPLIK. I en debattartikel kritiserade jag Liberalernas förslag om ”behovsbostäder” som tillsammans med marknadshyror kommer att rasera svensk bostadspolitik.

Roberth Hannah, bostadspolitisk talesperson (L), hävdar i en replik att Liberalernas bostadspolitik ger människor ökad frihet. Men att införa marknadshyror och placera de som inte har råd i ”behovsbostäder” utan besittningsrätt ger inte människor ökad frihet – det skapar enbart ökad ojämlikhet och mer segregation.

Hannah framhåller även att system med ”behovsbostäder” finns i majoriteten av den utvecklade världen – ofta införda av vänsterpartier och socialdemokratiska partier.

Men det är inget argument för att införa samma system i Sverige.

Alla länder har historiskt utvecklat särpräglade bostadsmarknader anpassande efter deras särskilda behov. Även Sveriges bostadspolitiska modell, som bygger på generella lösningar, har tagit tid att bygga upp och är specifik för vårt land.

Vi kan och bör inte kopiera andra länders selektiva lösningar.

Liberalerna menar att den generella bostadspolitiken har misslyckats under en hel generation och att vi därför måste ”våga prova något nytt”. Liberalerna har rätt i att den generella bostadspolitiken inte har fungerat de senaste 25 åren.

Det beror på att politiken har lämnat över ansvaret för bostadsförsörjningen till marknaden, vilket skapat bostadsbrist, bostadsojämlikhet och segregation.

Liberalerna bär ett tungt ansvar för detta misslyckande genom de beslut om avregleringar och privatiseringar som fattats av borgerliga regeringar de senaste decennierna.

Det är nu hög tid att den svenska bostadspolitiska modellen får utvecklas – inte avvecklas.

Liberalernas bostadspolitik ger inte människor ökad frihet. Den skapar enbart ökad ojämlikhet och mer segregation. För att människor ska ges ökad frihet krävs jämlikhet.

Vi måste återskapa en social bostadspolitik som är en del utav välfärden och där bostaden ses som en social rättighet. Det förutsätter en generell bostadspolitik där staten tar ansvar för att alla, oavsett inkomst, har någonstans att bo.


Momodou Malcolm Jallow, bostadspolitisk talesperson


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Bostadspolitik

LÄS VIDARE

DEBATT Löfven är redo rasera svensk bostadspolitik

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadspolitik

Bostadsmarknad

Liberalerna

Segregation

Vänsterpartiet