Debatt

Stäng ner de digitala bordellerna i Sverige

Debattörerna: På en månad gjordes 1,9 miljoner besök på sexköpssidorna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I mars 2021 gjordes det i Sverige 1,9 miljoner besök på fem av de största sexköpssidorna online. Vi kräver nu att regeringen ser över vad som måste till för att stänga ner dessa digitala bordeller, skriver debattörerna.
I mars 2021 gjordes det i Sverige 1,9 miljoner besök på fem av de största sexköpssidorna online. Vi kräver nu att regeringen ser över vad som måste till för att stänga ner dessa digitala bordeller, skriver debattörerna.

DEBATT

DEBATT. I mars 2021 gjordes det i Sverige 1,9 miljoner besök på fem av de största sexköpssidorna online.

Vi kräver nu att ägarna till dessa sajter ställs till svars för den koppleriverksamhet de bedriver och att regeringen ser över vad som måste till för att stänga ner dessa digitala bordeller och skydda kvinnor och barn.

Organisationerna Child10 och Realstars har kartlagt de fem största sexköpssajterna i Sverige och bara under en månad, i mars 2021, hade dessa sidor tillsammans 1,9 miljoner besök. Antalet unika besökare, det vill säga unika ip-adresser var under samma period 280 000. 

Sveriges regering beskrev senast i höstas handel med kvinnors och barns kroppar som en form av slavhandel vi aldrig kan acceptera. Trots detta växer människohandeln via plattformar online, något bland annat EU:s nya strategi för bekämpning av människohandel 2021–2025 visar.

Likaså rapporterar Europol att pandemin har lett till att förövare har lättare att nå sina offer via digitala plattformar. I Sverige har internetrelaterade sexuella övergrepp ökat med 200 procent de senaste två åren.

Att de största sexköpssidorna hade 1,9 miljoner besök på bara en månad säger mycket om den enorma efterfrågan som finns. Om de som besöker en digital bordell skulle besöka en fysisk bordell eller samlas på Malmskillnadsgatan skulle politiker, polisen och allmänheten reagera och agera.

Verksamheter som dessa skulle aldrig kunna öppna eller etablera sig i fysiskt format, så hur är det möjligt att de kan få finnas och verka i ett parallellsamhälle online?

Just nu är debatten om mäns våld mot kvinnor väldigt aktuell. Det som tyvärr missas är att prostitution utgör en form av mäns våld mot kvinnor och barn.

Prostitution är en av de yttersta konsekvenserna av mäns maktövertag och visar på en kvinnohatande syn där kvinnor och flickor kan kontrolleras, straffas och ägas som en produkt eller vara - vars värde sitter i prislappen, inte i människan.

En genomgång av domar från 2019 till april 2021 visar 15 fall där personer har dömts för koppleri och människohandel via sajterna. I domarna hittar vi fall där en minderårig flicka har blivit utsatt för trafficking, fall där kvinnor lurats till Sverige med löften om arbete och säkerhet samt fall där en man har sålt en psykiskt sjuk kvinna.

Av domarna framgår att sajterna används för koppleri och människohandel men de tillåts ändå fortsätta bedriva sin verksamhet utan att behöva vidta några som helst åtgärder för att stoppa detta med hänvisning till att servrarna är registrerade utomlands.

Det är helt orimligt, vi kräver att ägarna och andra aktörer som främjar sexuell exploatering ställs till svar för den koppleriverksamhet de bedriver och att sajterna stängs ner. 

Med detta som grund samlas vi i övermorgon, onsdag, för en konferens på temat “Hur ska de digitala bordellerna stoppas?”. Målet med denna konferens är att makthavare efter både ska känna till problembilden samt vilja visa handlingskraft. 

Därför kräver vi att: 

  • Regeringen tillsätter en utredning och säkerställer möjligheten att stänga ner dessa digitala bordeller där kvinnor och barn säljs i Sverige. Dessa sajter bedriver koppleri och sajtägarna måste kunna dömas för detta, oavsett var sajten är registrerad.
  • Polisen får utökade resurser och kunskap för att kunna bedriva spaningsarbete på dessa sajter samt utökande utredningsresurser för människohandel och koppleri.
  • Det tillsätts resurser för uppsökande arbete online för att identifiera och erbjuda stöd till dem som utsätts.
  • En nationell förebyggande satsning mot sexuell exploatering i Sverige med syfte att minska efterfrågan och därmed antalet män som vill köpa kvinnor och barn.


Jacob Flärdh, generalsekreterare Child10
Malin Roux Johansson, generalsekreterare RealStars
Olga Persson, ordförande Unizon
Merly Åsbogård, statsvetare och överlevare 
Eva Norlin, regionkoordinator mot prostitution och människohandel Region nord 
Juni Livion, biträdande jurist på Brottsbyrån
Jana De Geer, polis med erfarenhet att jobba mot människohandel
Meghan Donevan, forskningsledare Talita


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Prostitution

LÄS VIDARE

DEBATT Våldsporren sprids fritt – det ska vi ändra på

ÄMNEN I ARTIKELN

Prostitution

Koppleri

Människohandel

Trafficking

Sexuella övergrepp

EU