ÅSIKT

Stoppa FN-soldaters våldtäkter, Wallström

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Debattören: Som ordförande i säkerhetsrådet kan Sverige göra skillnad

Jag vet att FN har agerat men uppenbarligen har det inte haft effekt då det återkommande år efter år rapporteras om nya övergrepp, skriver debattören Hans Hoff.

DEBATT. ”Jag försökte fly, men de var tio stycken och jag kunde inget göra. Jag var livrädd. Sedan lämnade de mig blödande”, berättar en 13-årig flicka från Elfenbenskusten som våldtogs av tio soldater från en FN styrka.

Listan av skrämmande vittnesmål kan göras lång. Elfenbenskusten, Haiti, Sudan och senast Centralafrikanska republiken för att nämna några.

Barn tvingas att utföra sexuella tjänster i utbyte mot mat och mediciner. Eller så våldtas de bara. Eller utlovas skydd om de ger sex. Det handlar om ett groteskt missbruk av några av världens mest utsatta barn. Barnen som FN är till för att skydda.

FN-soldaterna skickas ut i världen för att hjälpa och skydda sårbara människor, men berättelserna om barn som utsätts för sexuella övergrepp fortsätter att komma in. Förövarna är soldater, chaufförer, vakter men också chefer på hög nivå. De kan tillhöra lokalbefolkningen eller vara utlänningar.

Det finns mycket i vår värld som är vidrigt. Det en del FN soldater gör mot de mest utsatta barnen på vår jord toppar definitivt listan över vidrigheter. Bara i år har många nya fall av sexuella övergrepp på barn som utförts av FN-soldater och FN-personal rapporterats in.

Jag vet att FN har agerat men uppenbarligen har det inte haft effekt då det återkommande år efter år rapporteras om nya övergrepp.

Larmen har varit många. 2008 släppte Rädda Barnen en rapport som baserade sig på över 300 intervjuer med offer. Trots det har inget avgörande hänt. Kanske inte så konstigt. Det som hände svensken Anders Kompass 2015 när han larmade om övergrepp mot barn ger en tydlig bild av hur övergreppen hanteras inom FN-systemet. Den som tar upp problemet tystas ned. Stängs av. Förödmjukas. Tystnadens kultur råder uppenbarligen i FN.

Det mod och den styrka som Anders Kompass visade med sitt civilkurage när han ställer sig på de utsatta barnens sida mot hela det FN system han jobbar för borde ge honom en av de finaste utmärkelser vårt land kan ge.                                                           

Det borde självklar vara tvärtom. Den som tar upp och rapporterar om övergrepp och missförhållanden borde befordras och de som utför övergreppen straffas hårt. Allt för länge har vi accepterat uttalanden om nolltolerans, riktlinjer och policys. Den tiden är nu över. Det krävs helt andra konkreta åtgärder.

Jag förutsätter att Sverige, när vi tar över ordförandestolen i det viktiga säkerhetsrådet, kommer att ta tag i den kultur som uppenbarligen finns inom delar av FN. En kultur där de vidriga övergreppen tystas ned.

FN har i dag tusentals människor på plats. En del av dem utför just nu vidriga övergrepp på de mest utsatta människorna i vår värld. Nu måste FN:s ledning omedelbart säkerställa situationen genom att tillse att befäl och chefer på plats i dag agerar kraftfullt och förbyggande

Betydligt fler kvinnliga FN-soldater och personal måste komma ut i fält.

Omfattande psykologiska utredningar måste göras så att FN soldater och personal inte är pedofiler eller har värderingar där det är rimligt att anta att de kan utsätta människor i svagare ställning och beroende för övergrepp.

Jag har nu lagt en motion i riksdagen med inriktningen att Sverige som ordförande i FN:s säkerhetsråd tar tag i detta en gång för alla.

Jag kan inte garantera det men tror att alla mina riksdagskollegor oavsett parti kommer att ställa sig bakom förslaget. Det finns med andra ord ingen anledning för Margot Wallström att inte ta tag i detta direkt.

Hans Hoff

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.