Publicerad:
Uppdaterad:

EU:s regler kan stänga internet

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Christofer Fjellner (M): Glöm åldersgräns på sociala medier – här är det riktiga hotet

Christofer Fjellner, Moderaterna.
Foto: Jerker Ivarsson
Christofer Fjellner, Moderaterna.

DEBATT. Förra veckan försökte regeringen och Per Bolund koka medial soppa på en spik och göra en nyhet på EU:s dataskyddsförordning och att Sverige snart kommer att behöva införa åldersgränser på sociala medier.

Regeringen möttes av kritik från flera håll. Men faktum är att det inte ens var en nyhet. Det här är något som diskuterats i Bryssel under lång tid och om en månad röstar Europaparlamentet och ministerrådet om den uppgörelse som redan är slutförhandlad.

Det gjorde nog att många missade den verkliga nyheten: att EU:s dataskyddsregler på fullaste allvar riskerar att stänga ner internet. Och att euronet kan bli den nya, mer begränsade versionen av internet. Per Bolund och regeringen har haft god tid på sig att ta strid mot allt detta. Men i stället har S och MP drivit på.

Det är det här debatten borde handla om – hur EU reglerar behandlingen av personuppgifter på nätet, hur detta hämmar den digitala utvecklingen och i värsta fall riskerar att stänga ner hela internet.

Personlig integritet på nätet är viktigt. Men personlig integritet är något annat i dag än den var för tio år sedan. Föreställningen om att personlig integritet på nätet handlar om explicit samtycke till behandling av personuppgifter är i bästa fall föråldrad. I värsta fall invaggar den oss i en falsk säkerhet och bortser helt från det faktum att vi faktiskt implicit godkänner behandling av våra personuppgifter varje gång vi drar nytta av en tjänst i vardagen.

I stället krävs systematisk avidentifiering, som pseudonymisering av data, som tillåter behandling och överföring av stora mängder data men samtidigt skyddar vår integritet.

Men EU:s regler för hur personuppgifter får användas riskerar att hämma utvecklingen utan att skydda vår integritet på nätet. I sin strävan efter att värna våra rättigheter tar man ifrån oss vår frihet att använda internet på det sätt vi själva vill.

I värsta fall kan internet snart ersättas av euronet. För enligt EU:s dataskyddsregler får personuppgifter endast föras över till länder med adekvat dataskydd.

Debaclet med det så kallade Safe Harbour-avtalet, som reglerar dataflöden mellan EU och USA, var illa nog. Länge såg det ut som om det skulle bli olagligt att föra data över Atlanten, men fem över tolv lyckades EU-kommissionen åtminstone tillfälligt lösa problemet. Men ännu har ingen visat hur vi ska lösa det med resten av världen. Med länder som Indien, Kina eller Ryssland?

Vi kan ha olika uppfattning om dataskyddet i USA är tillräckligt eller inte. Men ingen kan på allvar hävda att länder som Ryssland och Kina har det. Och då är det olagligt att föra över personuppgifter till dessa länder. Få saker vi gör på nätet i dag är möjliga om personuppgifter inte får passera gränser. Man skulle inte ens kunna boka ett hotellrum i Thailand. I praktiken innebär det att vi drar ur sladden på internet och får nöja oss med vårt eget euronet i stället.

Någon kommer säkert säga att jag oroar mig i onödan, för det kommer ju inte bli så här. Kostnaden för Europa är helt enkelt för hög. Men osäkerheten är en stor del av problemet redan nu. Inte minst med bötesbelopp på fyra procent av företagets globala omsättning. Skulle du själv chansa på att reglerna aldrig kommer att efterlevas om du riskerade böter på upp till 20 miljoner euro om du bröt mot dem? De drakoniska sanktionerna gör i allra högsta grad hotet troligt.

Dataflöden har blivit världsekonomins nervsystem och i stort sett alla varor och tjänster bygger i dag på dataöverföring. Och data genereras och överförs inte bara av stora jättar som Google och Facebook – utan av oss alla, hela tiden. Den digitala ekonomin växer fem gånger snabbare än någon annan sektor i Europa. Den är helt enkelt nödvändig för tillväxt och jobb.

De som beslutar om digitala frågor vet inte vad de pysslar med. De säger sig vilja skydda våra rättigheter, men i själva verket tar de våra friheter ifrån oss. Det riskerar att stå både Sverige och Europa dyrt.

Christofer Fjellner

Europaparlamentariker för Moderaterna

 Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN