Sabuni kravlar fram i populistisk lervällning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Evin Cetin (S): Vad blir nästa förslag – egna parkbänkar för vita?

Integrationsminister Nyamko Sabuni (FP) kan nu tänka sig snävare regler för föräldraledighet för utlandsfödda. Hon vill också ha fler enkla, lågt betalda jobb för flyktingar. Förslagen ligger väl i linje med tidigare folkpartistiska utspel av samma klass. Burka ska förbjudas, språktest införas, rättigheter fråntas...

Hårdare krav är parollen. Men bara för invandrare. Samtidigt ökar klyftorna i samhället. Och det är hela tiden förortens invånare som får betala.

Nyamko och jag har helt olika bilder av vilka invandrarna och flyktingarna är. De flesta som jag träffar är väldigt ambitiösa i skolan, går ut skolan med höga betyg och pratar flera språk flytande. Allt det en folkpartist borde önska sig i en kunskapsintensiv och internationaliserad värld. Trots det förmedlar minister Sabuni envist och ensidigt en bild av invandrare som lata, analfabeter som ibland gömmer sig bakom en bit tyg för att slippa göra rätt för sig. Och det enda som tycks hjälpa är att ställa högre krav.

De flesta informella kraven på invandrare och flyktingar är dock högre i praktiken. Du ska åstadkomma samma resa, fast på kortare tid, i skolan. Du får inte ens komma på anställningsintervjuer på grund av stavning av ditt efternamn. Du blir arbetslös i större utsträckning alternativt får du arbeta i en pizzeria, som taxichaufför, spärrvakt eller städare – trots universitetsexamen. Du får sämre betalt för samma jobb.

För egen del mår jag illa när Nyamko tappert kravlar sig fram i den populistiska lervällingen flankerad av en beslutsam major Björklund på ena sidan och en ivrigt flinande ideolog Åkesson på den andra. Varför är hon så angelägen om att göra situationen ännu värre för dem som redan har det tuffast?

Mönstret är klart och tydligt. Folkpartiet vill se ett Sverige med två system och normer. Ett för vita svenskar och så ett lite hårdare och svårare för oss med bruna ögon och parabolantenner på balkongen. När Nyamko Sabuni föreslår att speciella lagar ska gälla för en särskild etnisk del av befolkningen frångår hon nämligen alla principer om alla människors lika värde.

Här i Södertälje vill det högerextrema partiet nationaldemokraterna öppna särskilda förskolor och skolor för etniska svenskar. Kan det vara något för folkpartiet inför nästa val? Eller separata bussar och tunnelbanevagnar i kollektivtrafiken? Egna parkbänkar för vita? Nyamko Sabuni borde åtminstone kunna kalla sina förslag för vad de egentligen handlar om.

Inspiration borde vara den främsta ledstjärnan världen över- inte Sydafrikansk politik på 80-talet.

Evin Cetin
Riksdagskandidat (S) i Södertälje

Publisert: