Ohly: Därför tackar jag nej till Victorias och Daniels bröllop

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nu är det klart att det blir midnattstrav den 19 juni då kronprinsessan Victoria och Daniel Westling gifter sig.
Nu är det klart att det blir midnattstrav den 19 juni då kronprinsessan Victoria och Daniel Westling gifter sig.
Lars Ohly inte festsugen.
Lars Ohly inte festsugen.

När inbjudan till kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings bröllop damp ned i mitt postfack på riksdagen var det ganska självklart att jag skulle tacka nej. Inte för att jag har någonting emot Victoria och Daniel. Jag unnar dem verkligen ett bra liv och ett fint bröllop.

Men det här bröllopet handlar inte bara om Victorias och Daniels kärlek. I stället håller det på att växa till en slags nationell hyllningsfest för monarkin. Och det vill inte jag som är republikan och motståndare till monarkin ställa upp på.

För mig är det ytterst märkligt att tjänsten som Sveriges statschef fortfarande ärvs. I en demokrati ska inte offentliga tjänster kunna ärvas. Det är en rest ifrån en förlegad människosyn där familj och börd avgjorde en människas ställning i samhället. En kvinna eller mans ursprung säger heller inget om hennes eller hans kompetens för en tjänst.

Ur ett demokratiskt perspektiv bör statschefen tillsättas genom val och hämtas ur befolkningen som helhet. Statschefen ska kunna heta Persson, Nilsson eller Obama i efternamn, som alla andra svenskar.

Dessutom tycker jag att det är konstigt att kungen enligt grundlagen har rättigheter och skyldigheter som inga andra svenskar har. Vår kung får inte åtalas om han bryter mot lagen. Han får inte heller tro på vad han vill. Våra prinsessor och prinsar får inte gifta sig med vem de vill utan att regeringen godkänner det. Dessa rättigheter och skyldigheter som endast gäller kungen och kungafamiljen strider emot principen om alla människors lika värde. Det är också helt orimligt att skattebetalarna ska vara med och betala för legaliserandet av deras förhållande.

Jag hade önskat att Victoria och Daniel fick fira sin kärlek i fred. Utan tv-kameror och statschefer. Att de hade sluppit den press och helt orimliga livssituation som de befinner sig i. Jag tror att både brudparet och den svenska demokratin skulle må bättre av om vi avskaffade den förlegade monarkin och istället införde ett system med en folkvald president. Det är både modernt och mänskligt. Därför tackar jag nej till Victorias och Daniels bröllop.

Lars Ohly
partiledare (V)

Publisert: