Läsarna: Ta hem svenska truppen

Av: Ulrika Lundberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Stödet för svensk truppnärvaro i Afghanistan har svängt bland Aftonbladets läsare.

I augusti var tre av fyra för en blågul insatsstyrka i kriget.

I dag anser majoriteten av läsarna att de svenska soldaterna bör åka hem.

Nyheten om de två svenska officerare som dödats i Afghanistan har på nytt väckt debatten om den svenska insatsen i kriget.

Och opinionen har vänt, i alla fall bland Aftonbladets läsare.

På dagens webbfråga ”Tycker du att svenska trupper ska vara kvar i Afghanistan?” svarar majoriteten, 55 procent, "Nej”. 45 procent svarar "Ja".

När läsarna besvarade frågan om de supportade den svenska insatsen för sex månader sedan, i samband med att sex afghaner dödats av den svenska styrkan, svarade tre av fyra läsare att insatsen hade deras stöd.

”Kriget går inte att vinna”

De flesta som mejlat tidningen om sin åsikt i frågan anser nu att de svenska trupperna borde åka hem. ”Det är ett krig som inte går att vinna”, säger flera av läsarna:

– Jag vill inte att våra pojkar kommer hem i zinklådor eller plastsäckar. Dessa krig och konflikter går inte att lösa militärt, skriver signaturen Walter.

– Sverige har inget i Afghanistan att göra. Det finns så många andra och närmare områden i vår omvärld där vi kan göra värdefullare insatser än att fortsätta och underbygga kriget där borta.Och som skattebetalare har vi rätt att kräva valuta för pengarna, skriver en annan läsare.

Stödet kan svänga snabbt

Robert Egnell, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, forskar kring hur befolkningens förtroende vinns för militära insatser i samband med Afghanistankriget. Att opinionen bland läsarna svängt beror inte bara på förlusten av de två svenska officerarna, säger Egnell:

– Att soldater dör förändrar i regel inte stödet för en militär närvaro, så länge folket känner att nyttan av ett bra militärt jobb överväger förlusten. Men när situationen ser ut som i Afghanistan just nu, när vi har en debatt om försämrat säkerhetsläge, kan stödet svänga snabbt med en tragisk förlust.

Att många svenskar i dag är chockade visar att svenskarna varit "lite väl blåögda" när det kommer till vår svenska närvaro i Afghanistan, säger Robert Egnell. Det och en dåligt förd debatt:

Svenskarna inte redo

– Vi är uppenbarligen inte redo, visade det sig. Att soldater dör borde ses som något naturligt, även om det är tragiskt. Något vi svenskar är förberedda på att offra för att uppnå fred i Afghanistan. Vi – politiker, medier, forskare – har varit för dåliga på att lyfta debatten om varför vi har trupper i Afghanistan, vad våra 500 man förväntas uppnå, och vad vi är beredda att offra för att nå dit.

Publicerad: