Debatt

”Ohly gör en Obama”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Retorikexpert Elaine Bergqvist analyserar Lars Ohlys tal i Almedalen

Ohlys retoriska strategi var inte helt olikt Barack Obamas, tycker Elaine bergqvist: ”’Yes we can’ – men han gick inte så mycket in på ’how we can’.
Ohlys retoriska strategi var inte helt olikt Barack Obamas, tycker Elaine bergqvist: ”’Yes we can’ – men han gick inte så mycket in på ’how we can’.

I kväll var det Lars Ohlys tur att hålla brandtal i Almedagen för Vänsterpartiet – som för dagen bytt namn till ”Välfärdspartiet”. Här är Elaine Bergqvists snabbanalys av V-ledarens retoriska bedrift i kväll:

Elaine Bergqvist.

Huvudbudskap: ”Välkommen till Välfärdspartiets dag idag, vi har döpt om Vänsterpartiet”, ”Världens bästa välfärd utan vinster”, ”Vård ska ges efter behov, inte efter plånbokens storlek”.

Helhetsintryck: Snyggt tal med många retoriska upprepningar och positiva ord. ”Mer jämlikt, mer jämställt och mer hållbart”. Talet byggde på visioner – och övergången dit var snygg: ”Nån gång måste man lyfta blicken”. Det var vackra visioner i talet, och som åhörare blev man nyfiken på hur det skulle gå till. Inte helt olikt Barack Obamas retoriska strategi 2008, ”Yes we can” – men han gick inte så mycket in på ”how we can”. Ohly nämnde aldrig skatthöjningar, men han sa det indirekt genom följande citat: ”Ni får betala för Reinfeldts sänkta skatter”. Han vred på gårdagens skrämselretorik om skatter, som Fredrik Reinfeldt höll, till att skrämmas om vad sänkta skatter leder till enligt Ohly. Snygg vändning!

Kroppsspråk: Obefintligt, Ohly är som många andra politiker en talarstolskramare. Men närvaron är på plats och Ohly har en såpass dynamsik röst att ett kroppsspråk nästintill blir överflödigt. Det är få förunnat. Sen skulle nog folk blir rädda om Ohly bjöd på den dramaturgi som Reinfeldt gjorde igår.

Återkommande ord/fraser: ”Vi vill skapa världens bästa välfärd”, ”Vi ska inte bara byta regering, vi ska byta politik”, ”vi”, ”rättvis”, ”Ni får betala för Reinfeldts sänkta skatter”.

Bevingade ord : ”Jämställdhet mellan fattiga och rika, kvinnor och män” och ”Jag vill inte att Sverige ska bli ett land där direktören har rätt till bättre vård en tonårsmamman i förorten” och till sist: ”Vi vill ha en ny regering och den regeringen kommer att ledas av Sveriges första kvinnliga statsminister”.

Elaine Bergqvist

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt