Debatt

Bestäm er S och MP – ta ställning mot vinsterna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Vänsterpartiet: Dags att sätta stopp för ännu fler skolkonkurser

En enorm förlust. Dagens debattör föreslår att aktiebolag som verkar i friskolesektorn ska ha så kallade särskilda vinstutdelningsbegränsningar.
En enorm förlust. Dagens debattör föreslår att aktiebolag som verkar i friskolesektorn ska ha så kallade särskilda vinstutdelningsbegränsningar.

Sveriges största konkurs på skolområdet är ett faktum. Och sällan har man sett så många krokodiltårar fällas. JB-koncernen lämnar efter sig en förödelse på en miljard kronor och låter staten snällt stå för lönegarantierna. I tingsrätten sitter en företrädare för det danska riskkapitalbolaget Axcel och beklagar, men försäkrar att man själva förlorat alla sina investerade pengar. I tv:s nyhetssändningar ondgör sig också Gustav Fridolin (MP) och Ibrahim Baylan (S) över riskkapitalbolagens härjningar i den svenska skolan. Även utbildningsminister Jan Björklund menar sig nu ha insett att riskkapitalbolagen måste hindras att utnyttja skolan i vinstsyfte.

Visst var det svårt att förutsäga den katastrofala utvecklingen på friskoleområdet. Ingen kunde ana då, för tjugo år sedan, riktigt hur illa det skulle bli, men de senaste åren har det ändå kommit varning efter varning. Skolan som skulle ge alla elever samma goda förutsättningar är snart ett vackert minne. Föräldrarnas utbildning och ekonomi är åter avgörande för elevernas skolresultat. Och det privatiserade skolsystemet levererar följdriktigt också dåliga resultat i uppmärksammade internationella undersökningar. Såväl elever, föräldrar, lärare som hela samhället är förlorare.

Vänsterpartiet, det enda parti som hela tiden har varit emot vinster i skolan, menar att det nu är dags för (S) och (MP) att bestämma vilken stol de egentligen vill sitta på. Är ni verkligen emot vinster i skolan, och vill ni verkligen driva bort de företag vars främsta intresse är vinsten, inte utbildningen?

Ställ er då bakom en politik som ser till att få bukt med problemet. Det finns en god möjlighet att visa den politiska viljan mycket snart, genom att inte godkänna friskolekommitténs betänkande som läggs fram om knappt två veckor, den 20 augusti.

Det enda kommittén har att komma med när det gäller att hindra riskkapitalbolagen är ett förslag om att en annan utredning ska utreda frågan om reglering av bolagsverksamhetens syfte. Först när ägarprövningsutredningen blir klar presenteras ett skarpt förslag. Vänsterpartiet anser att förslaget är tandlöst då ett ägarsyfte endast kan ifrågasättas av aktieägarna själva - föräldrar, elever, Skolinspektionen eller andra som inte är ägare kan inte ifrågasätta det.

Vänsterpartiet föreslår i stället att de aktiebolag som verkar i friskolesektorn ska vara aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning (svb-bolag). Med vårt förslag begränsas vinsten till ett minimum och vi kan garantera att skattemedel som är avsedda för skolan inte används till något annat än vad de är ämnade för.

Friskolekommitténs förslag är otillräckliga och tar inte ställning till grundproblemet med friskolor: vinstfrågan. Med kommitténs förslag kommer det även fortsättningsvis att vara möjligt för friskoleföretagen att dela ut vinst till ägarna. Våra gemensamma skattemedel kommer att fortsätta att gå till vinst i stället för till utbildning. Riskkapitalbolag kommer även framöver att kunna driva skolor i vinstsyfte. Så vår uppmaning till Miljöpartiet och Socialdemokraterna är att om de menar allvar med den kritik de visar i samband med JB-konkursen: riv upp friskolekommittén! Var med och skapa en politik som sätter stopp för vinstutdelningen i friskolebranschen och se till att vi slipper vara med om flera skolkonkurser!

Rossana Dinamarca

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Skola & utbildning

ÄMNEN I ARTIKELN

Skola & utbildning