Jag vet alldeles för mycket om Slussen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-04-10

Sverker Olofsson: Mediekoncentrationen förödande – SVT borde vända trenden

I går meddelade TV4 att de lägger ner sina lokala tv-stationer – ännu ett slag mot bevakningen av Sverige utanför storstäderna.

Vid ett besök i huvudstaden för ett par år sedan stötte jag ihop med en kollega från TT. Det var förmodligen tänkt som ett skämt när han berättade att deras nordligast placerade reporter satt i riksdagshuset. Då tyckte jag att det var rätt kul. I dag är det något helt annat.

TT, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Expressen. Ingen har personal placerad i norra delarna av landet.

Landets tre viktigaste redaktioner Rapport, Aktuellt och Agenda. Mitt i Stockholm.

För någon månad sedan kom också Sveriges Televisions besked. Mellan 15 och 20 tjänster ska bort i Sundsvall, Umeå och Luleå. Nu berättar TV4 att deras regionala verksamhet helt läggs ner.

Utvecklingen är förödande. Åsiktsbildningen centraliseras på ett närmast osannolikt sätt. Alla som anser att debatt och information är avgörande motorer i samhällets utveckling måste i dag känna stor uppgivenhet.

TV4 lägger ner regionalnyheterna för att satsa på den nationella nyhetsverksamheten, alltså satsa på Stockholmsredaktionen. SVT drar ner i bland annat norr för att satsa i de folktäta områdena.

Det är alltså den regionala nyhetsverksamheten som slås ut eller försvagas. En konsekvens av det är också att vi kommer att synas och höras mindre i de nationella programmen.

Medierna flyr rakt in i centrum. Vår norrländska röst blir svagare, våra åsikter kommer inte att höras, våra krav kommer inte att nå fram till berörda och våra historier kommer att stanna hos oss.

Vi blir inte tysta – vi blir tystade. Vem bryr sig om den som inte hörs.

Det är så tydligt redan nu. Låt mig ta ett par exempel. Slussen! Varför vet jag så mycket om Slussen, brukar jag tänka? En stor rondell i Stockholm som inte fungerar. Eller trafikplats om det låter bättre. Jag vet inget om trafikproblemen i Västerås eller Norrköping. Slussens framtid har blivit en nationell nyhet!

I mina trakter diskuterar vi Norrbotniabanan. En mycket viktig länk när det gäller transporter av malm och andra rikedomar. En gigantisk investering som man kan gilla eller ogilla. En nationell fråga tycker jag, men den kommer aldrig att bli annat än lokal.

Ni förstår säkert sambandet. Hur opartisk, korrekt och neutral journalistiken än är så väljer redaktionerna sitt material utifrån den verklighet och det samhälle man lever i. Det som är viktigt för mig är inte nödvändigtvis viktigt för dig. Där medierna finns får människor röst och den som hörs kan ställa krav. Därför måste såväl nationella som lokala medier finnas i hela landet.

Jag tror att när ansvaret för information och opinionsbildning hamnar hos en relativt liten grupp på ett och samma ställe så är det till skada för alla. Jag tror att det leder till en uppbromsande likriktning och mindre respekt för människors olika förutsättningar. Det är odemokratiskt och dessutom är det orättvist mot landets olika delar.

Det märkliga i kråksången är att blickarna nu i första hand riktar sig mot de som (trots allt) tar det största ansvaret. När de kommersiella medierna lämnar skeppet borde rimligtvis public service svara med förstärkt bevakning. Det vore ansvarsfullt och helt i linje med det uppdrag som alla vi licensbetalare har gett SVT och Sveriges Radio. SVT bör tänka om. Dra inte ner i de glesare delarna i landet. Satsa i stället på att minska centraliseringen. Se inte Sveriges Television som ett enskilt företag utan se det som en del i mediekoncentrationen.

Ingen ska bestämma över medierna. Det är viktigt. Samtidigt får inte ett medialt ointresse för stora delar av landet styra utvecklingen. Alla har rätt att tycka och en del har skyldighet att göra det. Utvecklingen måste vändas.

Sverker Olofsson

Följ ämnen i artikeln