Svårt få ut lärlingar på arbetsplatserna
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2012-03-06
Debattören: ”Glädjande att Byggnads inte kommer att bromsa”
Att Byggnads inte kommer att bromsa ungdomars lärlingsutbildning på arbetsplatserna är ett glädjande besked. Det är alldeles för många ungdomar som varken studerar eller arbetar och är i stort behov av att kunna förverkliga sina drömmar om ett bra liv med ett meningsfullt arbete.
Vi ser fram emot ett gott samarbete med Byggnads i arbetet med att bereda många av dessa ungdomar lärlingsplatser på byggen runt om i hela landet. Vi instämmer också i kraven på regeringen att tydliggöra och skapa hållbara förutsättningar för yrkesskolor och näringsliv att utveckla fler lärlingsplatser.
Däremot har Byggnads andre förbundsordförande Johan Lindholm inte helt rätt i att problemet ligger i att det är för enkelt att starta yrkesskolor. Vi vet nämligen hur det är. Skolinspektionen ställer mycket höga krav i en omfattande ansökningsprocess och är de som slutligen bestämmer om etableringen.
Det riktigt svåra, har det visat sig, ligger i att få fram lärlingsplatser till våra elever ute på arbetsplatserna, bland annat byggena. Men vi utbildar inte bara byggnadsarbetare, utan till flera andra yrken, som frisörer, undersköterskor, fordonsmekaniker och butikssäljare.
Vi ser fram emot att timmermän, svetsare, elektriker, målare, snickare och de andra yrkesutbildningarna vi bedriver, nu kommer att få det lättare med lärlingsplatserna genom en positiv attityd från Byggnads. Vi tror nämligen starkt på utbildning i nära samarbete med näringslivet.
Genom en effektiv och välstrukturerad lärlingsutbildning får Sverige två parallella utbildningslinjer som leder fram till en yrkesexamen – det traditionella yrkesgymnasiet baserat på gymnasiestudier och praktik utvidgas med en lärlingsutbildning med praktiskt arbete på arbetsplatsen kompletterad med teori. Detta ger oss en i Europa unik position och stora möjligheter att få en ny välutbildad yrkeskår. I övriga Europa har lärlingsutbildningen en lång tradition och det är dags för oss i Sverige att ta till oss det bästa av det goda.
Vi håller med Johan Lindholm i påståendet att regeringen nu måste vakna och visa handlingskraft i dessa frågor. Det förslag som Johan Lindholm lägger fram om att det i offentliga upphandlingar av byggen skall ingå krav på lärlingsplatser, är både kreativt och alldeles utmärkt. Det behöver också bli något resultat av det förslag som den nationella lärlingskommittén lade fram till regeringen i november i fjol.
Lärlingsutbildningarna får inte minska för att företag tycker det är besvärligt med ungdomar på arbetsplatserna. Genom att upprätthålla en bra nivå i lågkonjunktur står vi beredda i högkonjunktur.
Vi i Thoréngruppen är stolta över de resultat vi åstadkommer med våra elever. Vi har praktiskt taget inga avhopp alls från våra utbildningar. Under en procent, vilket är betydligt lägre än andra traditionella utbildningar uppvisar. Men vi behöver näringslivet lika mycket som näringslivet behöver oss.
Raja Thorén
ThorenGruppens grundare och vd