ÅSIKT

”Intern rasism måste bekämpas”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
1 av 2 | Foto: Masoud Kamali Professor vid Mittuniversitetet. Ledare för det europeiska forskningsprojektet: ”The European Dilemma: Institutional Patterns and Politics of Racial Discrimination”
DEBATT

Med alliansens seger belönades folkpartiet och dess främlingsfientliga integrationspolitik med ministerpost till en av frontfigurerna för främlingsfientliga röster inom partiet, Nyamko Sabuni.

Ett nytt integrationsprogram är på gång och regeringen och Sabuni vill nu införa språktest och liknande kravpolitiska ”innovationer” för ”invandrarna”.

Det finns en rad länder före Sverige som har infört språktest utan att det för den skull, och enligt aktuell forskning, förbättrat situationen för personer med utländsk bakgrund.

Kravpolitiken är inte till för att förbättra integrationen utan snarare för att förstärka maktinnehavet och de rådande maktstrukturerna.

Kravpolitiken legitimeras genom att man låter personer med utländsk bakgrund införa den. Den latinamerikanska ”invandraren” i USA, Alberto Gonzales, som ville begränsa invandringen, legitimera tortyr och avskaffa positiv särbehandling för minoriteter och immigranter valdes in i USA:s regering.

Nyligen har även den nuvarande främlingsfientliga franska presidenten Sarkozi, själv med invandrarbakgrund, valt en person med marockansk och algerisk bakgrund, Rachida Dati, som ny justitieminister.

Hon är känd för att vilja ställa hårdare krav på invandrarna och höja straffet för ungdomsbrottslingar, som en reaktion på ungdomskravallerna i Frankrike. Sarkozi har även tagit in en annan kvinna med invandrarbakgrund, Fadela Amara, som stigmatiserar ungdomar med invandrarbakgrund och boende i marginaliserade områden som statssekreterare med ansvar för stads- och boendepolitiken. Sarkozi, Dati och Amara har redan legitimerat en del av Jean-Marie Le Pens rasistiska världsbildanalys.

De rasistiska partiernas framgångar i Europa har i stort sett berott på en seglivad institutionell diskriminering som finns även inom politiken och i de etablerade politiska partierna.

Så länge de etablerade partierna inte rannsakar sig själva och bekämpar sin interna rasism kommer ”realpolitiken” att reproducera rasismen och diskrimineringen och lyfta partier som SD upp till riksdagen.

Masoud Kamali