ÅSIKT

Det är bara VI som kan stoppa äcklet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
1 av 2
DEBATT

Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen – storskalig matproduktion är äckligt. Det är äckligt med stora djurstallar där djuren står i trånga utrymmen och proppas i mycket mat så de ska växa snabbt och kunna slaktas fort. Det är äckligt när sedan dessa arma djur skickas över hela Europa för den fria konkurrensens skull i sökandet efter det billigaste slakteriet.

Det är äckligt när stora matproducenter i centralistisk anda och med mottot att det ska bli så billigt som möjligt producerar mat på löpande band. Fiskpinnar görs billigast i Kina. Påhittigheten är stor när det gäller lagringsmöjligheter. Kött kan ligga i förpackningar i månader.

Sen har vi dessa billighetsproducerande stormarknader. Flera ICA-handlare är just nu avslöjade för sin äckliga hantering med köttfärsen. Bolaget har tagit krafttag och kallat in sina handlare – ändå uppdagas nytt fusk och ny äckelhantering med mat som vi förväntas äta. Dessutom ska vi lockas att köpa för att det är billigt och för att det står svenskproducerat på förpackningen.

Det är bara vi konsumenter som kan sätta stopp för det storproducerande äcklet när gäller mat. Stöd de lokala matproducenterna. Köp kött, frukt och grönsaker som du vet varifrån det kommer.

Lotta Gröning