ÅSIKT

"Mediernas hets mot Ghezali luktar unket"

Foto: Hårt pressad Mehdi Ghezali är frisläppt efter två och ett halvt års fångenskap. Glädjen har dessvärre överskuggats av den hjärtlöshet som medier har haft i sin rapportering, anser Gösta Hultén: "Tyngdpunkten i rapporterna från fredagens presskonferens i Örebro framstår som en ståndsrätt mot Mehdi."
DEBATT

Rapporteringen i ledande medier angående den så kallade Kuba-svensken, Mehdi Ghezali, andas unken främlingsfientlighet. Det menar Gösta Hultén, ordförande i Guantanamogruppen, och en av dem som övertalade Mehdi Ghezali att hålla presskonferens.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Mehdi Ghezalis trovärdighet ifrågasätts på ett sätt som aldrig skulle förekomma om han hade haft ett helsvenskt namn. Värst är SVT.

- Jag känner sorg över er hjärtlöshet.

Efter två och ett halvt år är svensken Mehdi Ghezali äntligen frigiven, efter år av plågor, tortyr och ovisshet. Det var en glädjens dag när han landade på svensk jord den 8 juli. I nära två år har vi i Guantanamogruppen kämpat för hans frigivande. Till slut krävde Sverige och Anna Lindh som första europeiska land, hans frihet. Det var en seger när president George W Bush tvingades tala om Mehdi på presskonferensen i Vita Huset efter mötet med Göran Persson.

Guantanamogruppen har varit ett tvärpolitiskt initiativ som samlat många kända och okända svenskar för försvaret av demokratiska fri- och rättigheter - att kravet på rättssäkerhet ska gälla alla. Så sent som den 4 juli påminde ett 60-tal svenska opinionsbildare USA om de vackra orden i landets egen författning. Pappan demonstrerade utanför USA:s ambassad. Fyra dagar senare var sonen fri. Det frigivandet är en stor seger för rättvisa och rättskänsla. Vi har nu fullföljt vår uppgift - att få Mehdi fri.

Vi har försvarat Mehdi av principiella skäl, utan att kunna veta om USA:s och medias många beskyllningar mot honom som "taliban" och "al-Quiada-anhängare" haft någon bäring.

Med frigivandet har USA indirekt erkänt att han var oskyldig och inte kunde bindas till något brott. Men i tongivande svenska mediers ögon är Mehdi inte främst ett offer för ett exempellöst rättsövergrepp utan en ung muslim som gjort konstiga resor och misstänkts, men friats, för brott.

Vi hade övertalat Mehdi att ställa upp på en presskonferens för att ge sin unika ögonvittnesskildring från Guantanamo.

Många ställde rimliga och relevanta frågor. Men tyngdpunkten i rapporterna från fredagens presskonferens i Örebro framstår som en ståndsrätt mot Mehdi.

Troligen uppfattar han den som en fortsättning på de hundratals förhör under tortyr som han utsatts för i förhörsrummet på Guantanamo Bay.

"Vad gjorde du i London?"

"Varför reste du till Pakistan?"

"Vad tycker du om bin Ladin?"

"Vem bekostade dina resor?"

Det är sådana frågor man grillar garvade politiker med. Vilken integritet har en ung invandrarkille rätt till?

Har ni glömt att den enda information Mehdi fått om yttervärlden under snart tre år, har han fått från sina plågoandar på Guantanamo. Varför skulle han lita på dem?

I Aftonbladet och Aktuellt framställs han nu som skyldig till ett fem år gammalt brott i Portugal, som han veterligen inte dömts för i domstol.

Han tar avstånd från terror och kallar 11 september "en katastrof". Men medierna är inte nöjda. Värst är ändå SVT, som i sändningen vid 9.00 återger en anonym man "från gatan" som ska ha sagt om Mehdi: "Ett snabbt skott i pannan". Det blir i Aktuellts version faktiskt en indirekt uppmaning till mord, som invandrarfientliga extremister givetvis kan ta fasta på.

Jag tror inte att yttrandet är representativt för mannen på gatan. Om någon verkligen sagt det, var det troligen inte allvarligt menat och inte ämnat att citeras i tv. Att ändå göra det är att bidra till den främlingsfientliga hets mot Mehdi som i åratal bedrivits från högerextrema grupper i mejl och i insändare.

Rapporteringen i ledande medier andas unken främlingsfientlighet, fördomar och främlingsskap. Jag tror inte att ni skulle ha behandlat Mehdi så om det stått Kalle Carlsson i hans pass.

För er är han "en arab med svensk passhandling" som ambassadören skrev hem när han underlät att agera till hans försvar i Pakistan i december och tog tre veckors jul och nyårslov. Det var en väldig skillnad när Mehdi intervjuades i BBC, AP, Reuters och andra internationella medier. De såg honom som ett intressant ögonvittne till de övergrepp som USA bedrivit och fortsätter att bedriva i Guantanamo och andra olagliga fångläger stänga för alla insyn. Sådant intresserade inte majoriteten av svenska journalister i Örebro i fredags. Jag trodde naivt att också svenska medier skulle vilja fråga om Mehdis upplevelser i Guantanamo.

Jag trodde att de främst upprördes av övergreppet. Jag misstog mig. De har aldrig sett detta övergrepp som en stor sak. De har återgivit många rykten om Mehdi och hans gripande "Al-Quaidas läger" som varit osanna och som han inte kunna försvara sig mot.

Jag känner sorg över er hjärtlöshet.

Den överskuggar nästan vår känsla av lättnad och glädje efter frigivandet av Mehdi Ghezali.

Gösta Hultén