ÅSIKT

Män, ta ert ansvar släng maktsystemet på tippen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Nyligen fick jag veta att en nioårig flicka vid en skola i norra Stockholm råkade ut för att en elvaårig kille frågade chans på henne. Så långt är det ju sött. Flickan sade ”nej” och då svarade killen: ”Ja, men då tycker jag du ska suga av min kuk.”

Detta skedde i närvaro av vuxna, vilket gör mig paff, förbannad, ledsen och förvånad, inte bara som småbarnsförälder utan över huvud taget.

Vad är det för samhälle som gör att nioåriga flickor ska behöva utsättas för sådant? Och vilket samhälle lär elvaåriga pojkar att det är OK att säga så?

Nu kommer förmodligen följande att ske: Antagligen gör skolan inget annat än säger ”FY!” till killen, och ”Ajabaja”. Sedan säger man till föräldrarna att de nu har tagit tag i saken. Man kallar samman föräldrarna och säger att de måste lära sina barn att inte säga sådant. Sedan kommer det säkert någon känga om ”kulturella problem”, trots att grabben i det här fallet inte ens har invandrarbakgrund. Det hela resulterar i en eventuell lokal diskussion på föräldramöten om moral och uppfostran.

Men är det så enkelt? Varför ser det ut så här på våra skolor? Vem är det som har ansvaret och vem stoppar huvudet i busken?

Vuxenvärlden får inte reducera detta till en fråga om fula ord. I stället är det ännu ett exempel på hur den manliga maktstrukturen formar barn och motar in dem i de könsmönster som passar strukturens fortlevnad. Redan i skolan och förskolan måste arbetet påbörjas för att bryta strukturerna.

Det här är inte en fråga om moral, det är en fråga om makt – männens makt. Det här är inte heller en film – det är på riktigt. Det är följden av ett maktsystem som ger elvaåriga pojkar rätten att uttala sig kränkande om nioåriga flickor bara för att de är flickor.

Det finns många kvinnor som i flera år kämpat för att få oss att inse detta. Nu är det dags för oss män att öppna ögonen och inse att det är vi som är problemet. Vi måste ta vårt ansvar för att dessa manliga maktstrukturer en gång för alla hamnar där de hör hemma – på soptippen.

Tomas Ahlbeck (Barnrättsaktivist)