ÅSIKT

Kom ihåg att du kan göra skillnad för barnen

Replik från Anders Österberg om kriget i Syrien

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
När bomberna en dag tystnar i Syrien, i Afrin eller Ghouta, är det första dagen av fred för alla barn yngre än sju år. Ingenting är viktigare än att den dagen kommer, skriver Anders Österberg.
DEBATT

REPLIK. Barnen är de största förlorarna i de vuxnas krig. Elisabeth Dahlin skriver en mycket viktig text om barnen i krigets Syrien.

Med tanke på krigets brutalitet är det förvånande att människor inte ger mer pengar till Rädda Barnen.

Striderna i både Afrin och Ghouta fortsätter med en enorm kraft trots att FN:s säkerhetsråd röstat för en resolution om ett eldupphör. Länder sitter och lovar att bomber ska sluta falla. Något som de sedan inte håller. Det är förkastligt. Det högsta priset har de över 1000 barn som senaste två månaderna dödats eller sårats i Syrien fått betala. 

Därför är det viktigt att ge pengar till organisation som Rädda Barnen för att de ska kunna mildra lidandet. Här kan även du som enskild person bidra. Det är viktigt att komma ihåg att du kan göra skillnad.

Ofta är organisationer först på plats och kan avgöra vilka behov som finns för stunden. I all hopplöshet får vi inte glömma att varje insats gör enorm skillnad för den som nås av den.

Men det räcker inte där. Omvärlden måste ge pengar till flyktingläger, barnens behov av utbildning, hälsovård med mera är massiva. 

Därför räcker det inte bara med fina ord. Sverige agerar både i ord och handling. Sedan 2011 har Sverige hittills bidragit med sammanlagt 3 miljarder kronor.

Detta för att bland annat barn ska kunna fortsätta att gå i skolan även om de befinner sig i flyktingläger. 

Sverige kommer fortsätta att arbeta för att minska lidandet och rädda liv i Syrien. Sverige är aktivt i FN:s säkerhetsråd och EU och verkar för en fredlig politisk lösning och stödjer de humanitära insatserna i Syrien. Detta arbete måste ske parallellt och i dialog med Rädda barnen och övriga civilsamhället som är engagerad på plats. 

När bomberna en dag tystnar i Syrien, i Afrin eller Ghouta, är det första dagen av fred för alla barn yngre än sju år. Ingenting är viktigare än att den dagen kommer. 


Anders Österberg, riksdagsledamot i utrikesutskottet (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikel 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM