Inget folkligt stöd för Natomedlemskap

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det finns en tendens bland ledande politiker att inte vilja diskutera de frågor som är omtvistade folkligt. Det kan ha flera orsaker. Antingen kör partiet helt sonika över sina sympatisörer och väljare eller också är tystnaden en ren uttröttningsstrategi där hoppet står till att folk till slut av ren utmattning ger upp sitt motstånd. Natofrågan är ett lysande exempel. Svenska folket är med tydlig majoritet emot ett Natomedlemskap. Det är bara folkpartiet som driver frågan trots att en majoritet av deras väljare är emot. Men några interna diskussioner förekommer knappast, det är bara partiledningen som bestämmer vad partiet ska tycka.

Socialdemokraterna är motståndare till ett svenskt medlemskap, men vem tror på det? Hela försvarsomläggningen är en anpassning till Nato. Sveriges nya säkerhetspolitik är en anpassning till Nato och svenska militärer utomlands opererar ofta under Natobefäl.

Regeringen hävdar med stor tydlighet att den vill ha mer av Nato. Var är motståndet? Det vet inte jag, men hela anpassningstrategin gömmer sig bakom det faktum att Nato med hjälp av EU har inrättat ett partnerskap för fred. Fredsarbetet är numera krig!

Fiffigt va?

Lotta Gröning

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN