ÅSIKT

En ny värld där tonåringarna är experterna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Givetvis är attackerna mot regeringskansliets och polisens hemsidor mycket allvarligt. Samtidigt blir jag konfunderad när Säpo och försvaret och regeringen bestämmer att en topphemlig specialstyrka ska jaga nätpirater. Det var visst en 17-åring som var ansvarig för attacken mot polisens hemsida. Det var inte länge sedan en annan tonåring från Uppsala hackade sig in i Pentagons datasystem.

En slutsats kan vi dra. Vi lever i en ny värld med en ny teknik där tonåringarna är de främsta experterna. Kvar sitter regeringar, försvar och hemliga polisorganisationer och har inte en susning om hur de ska bemöta den nya kunskapen. Då tar makten den enklaste vägen. Man förklarar helt enkelt krig mot tonåringarna.

Vad är det dessa tonåringar hotar? Jo den etablerade makten, de som kliar varandras ryggar och bestämmer hur samhället ska vara organiserat. Branschorganisationerna som är hotade av nedladdning av musik talar tyst om att skivförsäljningen trots allt ökar. De vägrar tänka i nya banor och försöka hitta lösningar som gynnar båda sidor. De väljer att barrikadera sig och skrika på polis och rättsväsende. Tänk vilken tillgång dessa tonårsgrabbar skulle kunna vara om de fick använda sin kunskap på rätt sätt. De är nyckeln till vårt nya samhälle.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM