Låga ungdomslöner är ingen bra lösning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

LO:s Sandra Viktor svarar Jonas Milton om arbetslösheten: Analysen är bristfällig

Almegas VD Jonas Milton uttrycker en stor oro inför den höga ungdomsarbetslösheten och dess konsekvenser. Vad han egentligen menar är att ungdomar idag har alldeles för höga löner. Om bara lönerna för ungdomar sänks kommer den höga ungdomsarbetslösheten att minska.

Den svenska modellen har varit väldigt framgångsrik. Samförstånd mellan arbetsmarknadens har minimerat turbulensen på arbetsmarknaden och kollektivavtalen har gett klara spelregler.

Milton gör det väldigt enkelt för sig när han lanserar låga löner för unga som någon slags universallösning. Hans analys är bristfällig och tar inte hänsyn till verkligheten. Det ska råda ordning och reda på arbetsmarknaden. Villkoren ska vara schyssta oavsett ålder. Unga ska ha en lön de kan leva på, något annat är inte acceptabelt. Här har LO ett ansvar. För att pressa tillbaka den höga arbetslösheten krävs en politik som vågar göra nödvändiga investeringar i utbildning och i den gemensamma välfärden och åtgärder måste tas för att stärka tillväxten.

Det är regeringens ansvar att föra en jobbskapande uppgift, tyvärr verkar inte den borgerliga regeringen särskilt intresserad av detta. Den har istället snöat in sig på att skattesänkningar är lösningen på de flesta problemen på arbetsmarknaden.

Likheten med Miltons tro på lägre löner för unga är slående.

Sandra Viktor, ungdomssekreterare, LO

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN