Debatt

MP:s framgång en revolution för blockpolitiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Nu har Maria Wetterstrand och Peter Eriksson avtackats som språkrör för miljöpartiet, och inte ett öga var torrt i kongressalen i Karlstad.

Men nostalgin över dem tilläts inte vara länge. Raskt gav sig ombuden i kast med att ta del av presentationer från de många hugade kandidaterna till att ta över. Kontrasten mot s-kongressen för två månader sedan var påtaglig. Medan Socialdemokraterna höll en kröningsceremoni för Håkan Juholt så tar miljöpartisterna verkligen valprocessen på största allvar.

Trots att förstås Joakim Pihlstrand-Trulp inte har någon rimlig chans att väljas till manligt språkrör när motkandidaten heter Gustav Fridolin, får han hålla sin plädering och motta artiga applåder. En mer osäker omröstning stundar däremot om den kvinnliga språkröstposten, där det nog kan bli hyfsat jämt mellan Åsa Romson och Mikaela Valtersson. Och även jobbet som partisekreterare har flera spekulanter.

Frågan om vilken väg Miljöpartiet kommer att gå efter helgens kongress avgörs självklart inte enbart av vilka personer som väljs till partiets främsta företrädare, men givetvis har det betydelse.

För MP ligger det politiska spelfältet just nu tämligen öppet. Man kan välja att vara lojala med det rödgröna samarbete som inte gav dem regeringsmakten senast, eller göra strategiska sonderingar i alliansens riktning för att kunna utgöra stöd åt Moderaterna om Kristdemokraterna och kanske även Centerpartiet inte skulle klara fyraprocentspärren i 2014 års val. Det mest troliga är nog dock att väljer en tredje väg och försöker utgöra ett starkt mittenalternativ som andra partier får förhålla sig till – oavsett blocktillhörighet.

Fridolin gör ingen hemlighet av att detta är hans ambition. Han vill att MP ska gå till val som ett av de tre stora politiska alternativen.

Skulle Miljöpartiet lyckas med det så skulle det innebära en fullständig revolution av svensk politik, som så länge varit fastlåst i blockpolitiken. Om det är något önskvärt är en helt annan sak. Förhoppningsvis kan helgens kongress ge besked om vad för slags politik vi – hypotetiskt – skulle ha att vänta av en MP-ledd regering.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt