Debatt

Tragiskt och skrämmande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Läsare och bloggare rasar mot Anna Anka

Att svenska pappor är tragiska som byter blöjor och lagar mat, och att det är kvinnors skyldighet att vara attraktiva och se till att männen är tillfredsställda, det är inget man säger utan att få mothugg.

Många läsare tycker Anna Anka är tragisk, som Piggie: ”uppenbarligen har hon aldrig levt i ett förhållande där man inte behöver spela teater för varandra, utan där man kan älska varandra utan villkor.”

För Mona i Göteborg ser lyckan inte heller ut som i Hollywood: ”För mig är lycka när min man somnat på soffan med sonen på ena armen och vällingflaskan i andra näven....men så är jag ju oxå lite konstig, eller?? Det tråkiga är ju att Anna Anka inte ser speciellt lycklig ut...”

Och det är inte bara de kvinnliga läsarna som reagerat. Warspirit skriver att han tycker det är givande att dela på arbetet hemma, och att den man som kommer hem och vill få middagen serverad ska anställa en kokerska i stället.

Och signaturen Snoret konstaterar: ”'En riktig amerikansk man får panik om han är ensam med barnet i mer än 20 minuter.' Det lät inte så manligt tycker jag.”

Men en och annan läsare hejar också på Anna Anka. Som Muminapan, som tycker hon har rätt: ”Sverige har blivit ett mesigt feministland rätt igenom, där män blivit mesar.”

Kritiska bloggare

Bland bloggarna är de flesta kritiska mot Anna Anka. Hannas Hörna tycker att synsättet att kvinnor ska tacka för att bli försörjda genom att ställa upp exuellt är skrämmande, och Hundföraren utnämner henne till veckas stolpskott.

Trollhare tar upp också upp Anna Ankas syn på sexlivet: ”Om det är jantelagen som får svenska kvinnor att tro att det inte är deras ansvar att ställa upp på sex de inte vill ha, och får dem att tro att deras män älskar dem fast de inte lägger ner flera timmar om dagen på att sträva efter skönhet, och får dem att tro att det som spelar någon roll är hur man är som person och vad man gör, snarare än vem man är ihop med – i så fall tycker jag att jantelagen har sina poänger.”

Kristina Lindquist på XX-bloggen tackar för veckans garv, men ser samtidigt en oroande trend i att janteargumentet plockas fram så fort jämlikhet, jämställdhet och samhällskritik kommer på tal.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt