ÅSIKT

Varför lyssnade man inte på kritiken?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Europa och Norden har en historia av kolonialism, rasbiologi, antiziganism, islamofobi och afrofobi. När Nordiskt Forum svararvår artikel att “de borde ha ställt kritiska frågor” till den norska jämställdhetsministern Solveig Horne, som vill kasta ut romer, inskränka aborträtten och har sagt att kvinnor som våldtas får skylla sig själva, kan det lätt låta som att Horne i alla fall var berättigad utrymme på forumet.

Vi menar att ett forum vars syfte är att lyfta kvinnors mänskliga rättigheter på agendan inte har någon skyldighet att bjuda in representanter från så tydligt rasistiska och kvinnofientliga partier. Som rörelse har vi möjlighet och ansvar att ge en riktning och inte normalisera deras närvaro i politiken.

Vi undrar fortfarande hur de ställer sig till att ge plats åt transfoba talare på forumet då de i sin replik inte adresserar frågan alls? Vi anser att transpersoners rättigheter, frigörelse och plats ska vara självklar inom feminimen.

Vi är väl medvetna om att även viktiga samtal fördes och positiva koalitioner skapades på forumet.

Men vi ställer oss frågande till att Nordiskt Forum inte lyssnade på de kritiska röster som undrade varför forumet bjöd in transfoba talare, varför det var så vitt och varför man inte tog större hänsyn till klass – vilket bland annat yttrade sig genom de höga deltagaravgifterna och inträdet till forumet.

Förutom det stora i att samla så många engagerade personer på en plats hade forumet en budget på 10 miljoner kronor som regeringen beviljade. Med de resurserna följer ett ansvar för att vara så inkluderande som möjligt. Forumet kunde ha prioriterat att medlen möjliggjorde ett bredare deltagande av individer och organisationer oavsett ekonomiska resurser.

Carmen Blanco Valer

folkhögskolelärare och globalrättviseaktivist

Victoria Kawesa

riksdagskandidat (FI)

Sara Abdollahi

antirasistisk feminist och skribent

Zakia Khan

aktivist och styrelseledamot i FI

Deidre Palacious

hbtq-aktivist