Debatt

Moderaterna kan inte hjälpa bönderna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Replik från SD om mjölkpriset

Efter åtta år i regeringsställning, då man hade alla chanser att arbeta för bättre villkor för Sveriges bönder, uttrycker företrädare för Moderaterna att man känner oro för Sveriges mjölkbönder. Det ryska importstoppet och överproduktionen i Europa är bekymmersamma faktorer som vi inte råder över, däremot har vi politiker mycket konkreta möjligheter att förbättra lantbrukarnas villkor.

Det som tyvärr är lite utmärkande för allianspartierna är att de vill att någon annan ska göra något. Man vill till exempel att Arla ska hjälpa till och det är en högst förståelig förhoppning, men det är inte upp till oss politiker att avgöra vilket pris Arla har råd att betala. Export är bra, men vi måste förstå att det är här i norra Europa som mjölkbönderna konkurrerar och trenden är att importen av mjölk från andra länder ökar.

När detta är sagt bör det framhållas att vi i Sverigedemokraterna i princip ser positivt på Moderaternas hållning vad gäller förenkling av regler och bättre villkor för småföretagare. Dessutom vill vi sänka dieselskatten för lantbrukare till europeisk nivå. Liksom Moderaterna motsätter vi oss också höjda skatter på konstgödsel och vägtransporter.

Frågan är emellertid om Moderaterna och Alliansen verkligen är fria att gå emot den rödgröna regeringen på dessa punkter. Man har ju lovat att släppa igenom nästa rödgröna budget i sin helhet enligt den så kallade Decemberöverenskommelsen. Sveriges bönder riskerar att få betala ett högt pris för denna överenskommelse.

Anders Forsberg, SD

Landsbygdspolitisk talesman

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

EU

ÄMNEN I ARTIKELN

EU