Lisa Magnusson

Klipp er och skaffa ett riktigt jobb

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Lisa om griniga artister och fildelning

Lisa Magnusson.
Lisa Magnusson.

Jag kan inte minnas när jag köpte en cd senast. Det är ju så ovärt. Ljudet är sämre än på vinyl (inte för att jag köper vinyl, jag bara säger) och det blir jättelätt repor, och repor = för alltid sönder. Cd:n tål inte tidens tand, eller solljus. Eller att någon så mycket som tittar på den. En av mina skivor fick t o m svamp! Ändå tycker Industrin (tm) att vi skall fortsätta köpa de där snuskyra små plastbitarna, eftersom... ööhm. Ja.

Och när en ny film kommer? Då skall man förstås vänta ett halvår tills den går upp på en biograf i närheten, och så knökar man in sig i ett rum med en massa främlingar som sabbar stämningen genom att prassla med godispapper, prata med varandra och skratta högt på helt konstiga ställen. Är man snäll kan man sedan få hosta upp några hundra till för lyckan att få äga ett alldeles eget exemplar av filmen.

Jag tror att vi kan vara rätt överens om att de enda som INTE fildelar i dessa tider är idioter och gamlingar?

Musik och film har länge varit en onormal marknad, med en Industri (tm) som skitit fullständigt i köparna och helt nonchalant har förutsatt att den kan göra lite som den vill. Den har inte velat satsa på internet, och därför har den blivit frånsprungen. Vi skriver nu slutet av år 2008 och fortfarande är branschen inte ens på banan. Istället lägger den allt krut på att likt en yrvaken gammal magister försöka läxa upp alla som gratis konsumerar kultur med hjälp av ny teknik. Ja, det är olagligt, det jag håller på med. Men vad skall jag göra då? Ägna tusen år åt att försöka övertyga gamla direktörsstofiler om att nedladdning inte är detsamma som spädbarnsmord?

Häromdagen kom den senaste desperata lilla fisgiven: Ett upprop för ett lagförslag som i korthet ger Industrin (tm) rätt att börja med privat indrivarverksamhet. Undertecknat av några kändisar från forntiden, som sade sig vilja sätta stopp för fildelandet en gång för alla. Det skär faktiskt en smula i hjärtat att Joey Tempest verkar övertygad om att det är The Pirate Bays fel att ingen köper hans soloplattor, och att Eva Dahlgren tydligen tror att hon förlorar stora summor på nedladdning. Och Björn Ranelid, vad gjorde han alls på listan? Finns det någon enda mänska som har tankat ned hans böcker på nätet? Jag tvivlar.

Hursomhelst så är jag trött på de här dumheterna. Med skivan och filmen kom möjligheten att göra sig själv och den blommande Industrin (tm) rik genom en liten arbetsinsats som fortsatte att generera pengar långt efteråt. Men det här sättet att tjäna pengar är en historisk parantes, och att få sälja fysiska kopior av en skiva eller en film är inte en gudagiven rättighet. The times they are a-changin'! Så sluta trakassera dem som gillar era verk. Inget hindrar ju er från att själva erbjuda musik och film via nätet, eller hur?

Och passar det inte så får ni väl klippa er och skaffa ett riktigt jobb istället.

Lisa Magnusson, 27, skriver krönikor för Aftonbladets Debatt-sajt.

Läs hennes blogg här.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN