ÅSIKT

Magstarkt att skylla på Socialdemokraterna

Replik på John Roslunds debatt om det ökade vapenvåldet bland ungdomar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN/Montage
Daniel Vencu Velasquez, ordförande för SSU i Stockholm, tycker inte att Socialdemokraterna ska stå till svars för det ökade vapenvåldet.

REPLIK. Det undgår ingen att antalet cirkulerande vapen i förorterna har ökat. Det skjuts i våra storstäder och ungdomar faller offer för våldet.

Jag är själv uppvuxen i en förort i södra Stockholm. Jag har själv upplevt våldet och jag avskyr det. Det finns ingenting som motiverar min politiska kamp mer än att skapa jämlikhet och trygghet för alla människor i samhället.

John Roslund skriver att skjutningarna beror på ett socialdemokratiskt misslyckande.

Han menar att Malmö stads åtgärder är otillräckliga. Detta hade kunnat lämnats oemotsagt då John Roslund framställer sig som lärare. Faktum är att han är moderat och använder sig av tragiska händelser för att argumentera mot Socialdemokraternas politik.

Den liberala marknadspolitiken har lämnat grupper utanför och förorter betraktas som problemområden. När någon frågar “var bor du?” och en svarar Rinkeby, Angered eller Rosengård räds en den efterföljande blicken eller sucken.

Stigman som kretsar kring våra förorter behöver få ett slut. Det är uppenbart att våldet ökar i förorterna och detta i takt med att klyftorna ökar i hela landet.

Anslaget till Polisen och Tullverket ökar med 280 miljoner i vårbudgeten för att det behövs mer resurser för att förhindra införsel av vapen. På så sätt stryps den illegala vapenhandeln.

Vi behöver också se till att minska gapet mellan förort och innerstad, mellan människor med utländsk och svensk påbrå. Vi behöver reformer som inte sätter marknaden föra människan, krafttag mot vinstuttaget i skolorna och skapa förutsättningar för att alla unga ska känna sig delaktiga i samhället genom att garantera vidareutbildning.

Problemen är stora och med det behövs stora ambitioner på riks- och kommunnivå.

Skattesänkningar och fortsatta subventioner till socioekonomiskt starka grupper är fel väg att gå.

Det är lätt att peka på sittande politiker och hävda att allt dåligt är deras fel, svårare tycks det vara för Moderaterna och Roslund att lägga fram realistiska förslag som inte handlar om att sänka skatten.

Daniel Vencu Velasquez, ordförande SSU Stockholm


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2018

SSU

Brott

Vapen