Debatt

Rör inte vårt folkhem, Jimmie Åkesson

Peter Hultqvist: SD använder ordet folkhem falskeligen i propagandasyfte för att locka väljare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Försvarsminister Peter Hultqvist kritiserar SD för att använda sig av Folkhemmet i sin retorik
Försvarsminister Peter Hultqvist kritiserar SD för att använda sig av Folkhemmet i sin retorik

DEBATT

DEBATT. Folkhemstanken är i grunden en mycket radikal politisk tanke som handlar om att utjämna klyftor i samhället. Det handlar om att steg för steg i attityder mellan människor och genom reformer bryta ned strukturer som skapar över- och underordning. Målet är att skapa ett samhälle med jämlikar och där människor har likvärdiga chanser att utvecklas.

För mig är detta en politisk grundvärdering som är tidlös och ska därmed betraktas som lika vägledande i dag som när Per Albin Hansson, partiledare för Socialdemokraterna, höll sitt folkhemstal 1928.

Det handlade då om att bryta ned sociala och ekonomiska skrankor, det som skiljer privilegierade från tillbakasatta och härskande från beroende. Även i dag finns det inslag av detta i vårt samhälle, om än i annan form och med nya förtecken i förhållande till 1920- och 30-talet. Folkhemstanken är lika aktuell nu som då.

När högerextrema rörelser, nu senast Sverigedemokraterna, försöker göra sig till folkhemsförespråkare så är det ett grovt missbruk av ordet.

I deras politik finns inget som driver fram en ordentlig utjämning som minskar klyftorna i samhället, förändrar arbetslivet så att arbetare och tjänstemäns ställning på jobbet stärks eller ger ett massivt och långsiktigt stöd till den gemensamma sektorn för att skapa fungerande trygghetssystem.

Vad har ett parti som vill ge de som tjänar 100 000 kronor per månad en skattesänkning på 46 000 kronor per år att göra med folkhemstanken? Var finns kopplingen till folkhemmet när man röstar nej till nollvision mot olyckor på jobbet? Eller när man vill göra det lättare för arbetsgivarna att sparka arbetare från jobbet vid personalneddragningar? Eller när man vill dra in statsbidrag från kommuner och landsting i stor omfattning vilken innebär stora nedskärningar? Svaret är enkelt: Det finns ingen koppling mellan Sverigedemokraterna och folkhemstanken. Ordet folkhem används falskeligen i propagandasyfte för att locka väljare.

Till detta ska läggas att Socialdemokraternas folkhemstanke omfattar alla människor i ett samhälle, inte bara några. Detta gäller oavsett bakgrund. I kontrast till detta ser vi hur en ledande sverigedemokrat bara för någon vecka sedan vecklar in sig i ett mycket grumligt resonemang om att judar och samer inte är svenskar. Numera är det i stort sett vardagsmat att sverigedemokrater avslöjas som bärare av rasistiska idéer.

Alla som mött detta parti i olika sammanhang vet att det är främlingsfientligheten, avogheten mot andra kulturer och odlandet av misstänksamhet och till och med hat mot invandrare som är livsluften och drivkraften i detta parti. Sådant har inget med folkhemstanken att göra.

Om historien studeras så är det närmaste man kan komma Sverigedemokraternas historiska arv det som man på 1920- och 30-talet kallade för "folkgemenskap". Det handlade då om att lägga kampen mot klasskillnader och strävan efter jämlikhet åt sidan. I stället betonades "det nationella" där det "egna folket" ställdes i centrum och motsättningar odlades syftande till att stöta ut människor från andra kulturer och länder. I sin värsta yttring kryddades detta med rastänkande, som så småningom öppnade portarna till koncentrationslägren och förintelsen.

"Volkgemeinschaft" var det tyska ord som användes. I dag betraktas det som så pass besudlat att det inte går att använda i seriösa politiska sammanhang.

När Sverigedemokraterna använder sig av ordet folkhem så är det att jämföra med en kvalificerad desinformationsoperation. I ryska termer skulle man kalla det för en "Maskirovka", och strategerna bakom detta hela skulle le stort om det hela ledde till framgång.

Sverigedemokraterna använder sig av Per Albin Hanssons och Socialdemokraternas ord, men de historiska trådarna och rötterna går åt ett annat håll. De går tillbaka till de ruiner som andra världskriget lämnade efter sig.

Moderatledaren Ulf Kristersson har all anledning att dra öronen åt sig. Den som leker med elden kan bränna sig rejält och oåterkalleligt!

Det är lika bra att få det här sagt.

Auktoritära rörelser av det slag som Sverigedemokraterna representerar har ett mycket flexibelt synsätt på hur propaganda kan bedrivas. Budskapen kan gärna vara försåtliga och falska, bara de gynnar det egna syftet.

Ofta är syftet att ställa olika grupper i samhället emot varandra. Det är en typ av splittring som är motsatsen till Per Albin Hansson och Socialdemokratins folkhemstanke. Den är äkta och står för solidaritet och rättvisa som omfattar alla!

Peter Hultqvist, Socialdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Valet 2018

LÄS VIDARE

Bostadsbrist – ett hot mot våra barns hälsa

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Jämlikhet

Socialdemokraterna

Peter Hultqvist

Sverigedemokraterna