ÅSIKT

Alla lärare behöver ett lönelyft

Replik från LR om lärarlönerna

Det finns en berättigad kritik mot att ”Lärarlönelyftet” inte kommer fler till del, skriver Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund, i en replik till skolministrarna.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

REPLIK. Ministrarna Hellmark Knutsson och Fridolin skriver att de inte kan ge alla lärare ett lönelyft, men konstaterar samtidigt att lärare halkat efter i lön.

Den bistra sanningen är att det tyvärr gäller hela lärarkåren. Det finns alltså en berättigad kritik mot att ”Lärarlönelyftet” inte kommer fler till del.

Att läraryrket blivit felvärderat går inte att rätta till i en handvändning, men ska det gå förutsätter det att alla inser situationens allvar. Samtidigt som flyktingkrisens barn nu tar plats i de svenska skolorna finns det en risk för fortsatta avhopp från läraryrket till andra mer välavlönade jobb.

De allra flesta arbetsgivare har tagit chansen att uppvärdera lärarnas löner genom ”Lärarlönelyftet”. Men det ser väldigt olika ut runt om i landet. Några har helt enkelt missat att skicka in ansökan för att ta del av bidraget. Andra har valt att tidsbegränsa satsningen. Då riskerar den att bara bli ett gupp i lärarnas lönekurva. Ett fåtal kommuner har gjort egna satsningar på lärarnas löner.

Nu vill regeringen att flera kommuner också ska satsa själva. Lärarlönelyftet ”ska vara en katalysator för en bättre lönebildning där lärare ska uppvärderas och få högre lön för det kvalificerade arbete de utför.” Det är utmärkt.

Nu måste de främsta partiföreträdarna sätta press på sina partivänner i kommunerna. Det gäller alla partier.

Efter de tydliga löften vi fått förväntar vi oss att alla kommunpolitiker gör sin hemläxa när det gäller lärarlönerna. Nu är det upp till bevis.


Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.