Debatt

Häpnadsväckande att S är för EU:s skogsinspel

Slutreplik från KD om skogspolitiken och EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att Socialdemokraterna ställer sig bakom ett betänkande från Europaparlamentet som i princip uppmanar EU-kommissionen att centralisera hela skogspolitiken till EU är häpnadsväckande, säger Sara Skyttedal och Kjell-Arne Ottosson, KD.
Att Socialdemokraterna ställer sig bakom ett betänkande från Europaparlamentet som i princip uppmanar EU-kommissionen att centralisera hela skogspolitiken till EU är häpnadsväckande, säger Sara Skyttedal och Kjell-Arne Ottosson, KD.

DEBATT

SLUTREPLIK. Att de svenska Socialdemokraterna ställt sig bakom ett inspel till EU-kommissionen som präglas av djup misstro mot den svenska skogsnäringen är ett djupt beklagligt faktum.

Detta även om de inte klarar av att ta ansvar för det ställningstagandet.

Tidigare nu i juni antog Europaparlamentet ett betänkande om biologisk mångfald. Betänkandet utgör inte lagstiftning, men är ett ställningstagande från parlamentets sida inför kommande lagstiftning.

En signal till EU:s medlemsländer och till EU-kommissionen om vad parlamentet önskar. I detta fall är det en signal om att parlamentet dels önskar centralisera skogspolitiken i stort till Bryssel och dels vill stämpla skoglig bioenergi som icke-hållbar.

Det är signaler som skickas i ett mycket kritiskt skede för EU:s skogspolitik. EU-kommissionen väntas senare i år lägga fram såväl sin skogsstrategi som ett förslag till nytt direktiv om förnybar energi.

Direktivet kommer naturligtvis anpassas efter de positioner som Europaparlamentet antagit.

Att Socialdemokraterna i detta känsliga läge ställer sig bakom ett betänkande från Europaparlamentet som i princip uppmanar EU-kommissionen att centralisera hela skogspolitiken till EU, och därtill förvägra Sverige rätten att använda skoglig bioenergi och andra klimatvänliga skogsprodukter som klimatredskap, är häpnadsväckande.

Att S raljerande avfärdar vår kritik mot ställningstagandet med att KD befinner sig ”i den partipolitiska sandlådan”, och tar till hittepå-anklagelser om att KD inte tidigare visat engagemang för skogen, är talande.

Det är inte länge sedan Socialdemokraterna på hemmaplan helt vek ned sig för Miljöpartiets fientliga inställning till skogsnäringen, och med så kallade nyckelbiotoper tvingade markägare till avverkningsförbud utan ersättning.

Vilken av sina samarbetspartiers skogspolitik de framöver kommer låta sig styras av vet vi helt enkelt inte. Sveriges skogsägare får hoppas att Löfven i denna process inte tar intryck efter hur hans eget parti agerar i Europaparlamentet.


Sara Skyttedal, Europaparlamentariker (KD)
Kjell-Arne Ottosson, riksdagsledamot, miljöpolitisk talesperson (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ANNONS

Undernäring dödar barn - din gåva kan rädda liv.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Sara Skyttedal

LÄS VIDARE

REPLIK: Vi tar fajten för Sveriges hållbara skogsbruk

ÄMNEN I ARTIKELN

Sara Skyttedal

Kjell-Arne Ottosson

Socialdemokraterna

EU-kommissionen

Förnybar energi

Skogsindustri

Klimatförändringar