Debatt

Muf vandrar vilse bland sjukvårdsreformerna

Replik från KDU om att staten tar över ansvaret för vården

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Medan Muf:s egna förslag på vårdområdet lyser med sin frånvaro, kommer Sverige behöva reformera sjukvården i grunden. KD har valt riktning och ett nationellt ansvar för vården är ett väl behövt första steg, skriver Nike Örbrink.
Medan Muf:s egna förslag på vårdområdet lyser med sin frånvaro, kommer Sverige behöva reformera sjukvården i grunden. KD har valt riktning och ett nationellt ansvar för vården är ett väl behövt första steg, skriver Nike Örbrink.

DEBATT

SLUTREPLIK. I en replikKD:s artikel om att lägga ner den föråldrade regionmodellen har MUF gått vilse. Kristdemokraterna är ensamma om att staka ut vägen för framtidens sjukvård.

KD har presenterat århundradets vårdreform som grundar sig i att slopa regionernas ansvar för sjukvården. Det är bra och alldeles nödvändigt. Att låta 21 olika regioner ensamt ansvara för sjukvården gör att politiker kan skylla ifrån sig ansvar och att vilken vård du får närmast liknar ett postkodlotteri. Muf verkar inte ens ha läst vad förslaget innebär.

I stället för regionerna föreslås ett nationellt ansvar. På så sätt skulle organiseringen och styrningen bli mer effektiv och vem som är ansvarig för vården tydligare. Det står inte i motsättning till framtidens marknadsorienterade sjukvård.

Sverige måste söka egna system när våra egna inte längre fungerar. Länder som Schweiz, Nederländerna och Tyskland är här förebilder i mycket. Inte minst den försäkringsorienterade modellen för finansieringen av vården. Både Nederländerna och Tyskland klarar bättre av att hålla ner köerna till vården och antalet patientbesök per läkare är högre än i Sverige.

Ska vi klara av att leverera framtidens vård kommer vi behöva ta efter dessa länder också. Att lägga ner 21 olika regioners ansvar för sjukvården vore en bra start.

Medan de unga moderaternas egna förslag på vårdområdet lyser med sin frånvaro, kommer Sverige behöva reformera sjukvården i grunden. Kristdemokraterna har valt riktning och ett nationellt ansvar för vården är ett väl behövt första steg.


Nike Örbrink, förbundsordförande KDU


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Kristdemokraterna

LÄS VIDARE

DEBATT Så blir århundradets vårdreform verklighet

ÄMNEN I ARTIKELN

Kristdemokraterna

Nike Örbrink

KDU, Kristdemokratiska ungdomsförbundet

Muf, Moderata ungdomsförbundet

Vårdpolitik

Vård & omsorg

Sjukvård