Ge kärnkraften en ny chans, Per Bolund

Nyamko Sabuni: Grattis – men ta nu av skygglapparna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Per Bolund, du har nu chansen att förändra er energipolitik. Lägg undan ideologiska skygglappar och plakatpolitik och se verkligheten. Lyssna på forskningen. MP:s energipolitik är ett hot mot klimatarbetet, skriver Nyamko Sabuni.
Per Bolund, du har nu chansen att förändra er energipolitik. Lägg undan ideologiska skygglappar och plakatpolitik och se verkligheten. Lyssna på forskningen. MP:s energipolitik är ett hot mot klimatarbetet, skriver Nyamko Sabuni.

DEBATT. Grattis Per Bolund till ditt nya uppdrag som miljö- och klimatminister. Klimatet är vår tids stora utmaning och du har verkligen en viktig uppgift. 

Men regeringen du sitter i har försämrat förutsättningarna för omställningen rejält. Ni monterar ner den fossilfria elproduktionen med kärnkraften i spetsen, samtidigt som elbehovet ökar.

Sverige importerar mer smutsig kolkraft och det behövs oftare oljeeldad elproduktion här hemma. Sverige är illa rustat för att elektrifiera industrin och transportsektorn. Miljöpartiets energipolitik är ett hot mot klimatarbetet.       

Mycket går åt rätt håll. Samhället sluter upp bakom omställningen. Alla vill bidra. Nya goda idéer, teknikutveckling och ambitiösa planer presenteras nästan varje vecka. Vi är verkligen på väg att ställa om.

Mycket talar för att vi kommer att klara målet att nå nettonegativa utsläpp senast 2045 och att ha växande negativa utsläpp därefter.

Men, det finns ett stort men. Både industrins planer och omställningen av transportsektorn är helt beroende av att det finns massor av fossilfri el. Behoven är långt större än vad de flesta trodde för bara något år sedan.

Vi ska inte bara ställa om den industri vi har, vår klimatsmarta industri behöver också tillåtas växa kraftigt för att ersätta smutsig produktion på andra håll. Sverige måste åstadkomma nettonegativa utsläpp i en växande ekonomi.

Problemet är att vi har sämre förutsättningar än på mycket länge att öka elförbrukningen. Det hjälper inte att vi har en stor elexport över året. Klimatomställningen kräver el hela tiden, inte bara när det blåser eller när solen skiner.

Ironiskt nog är det behovet av planerbar elproduktion som växer med elektrifieringen. Men elproduktionen i Sverige blir samtidigt allt mer beroende av vädret.

Orsaken känner vi alla till. Ditt parti har alltid haft som högsta politiska mål att avveckla kärnkraften. Ni är en god bit på väg. Det får jag ge er.

Problemet är att ni aldrig brytt er om att fundera över vad självändamålet att stänga reaktorer innebär för leveranssäkerheten, samhällsekonomin eller för möjligheten att lyckas med klimatomställningen. 

Jag uppmanar dig nu att ta av dina ideologiska skygglappar och göra det som krävs för att vi ska klara klimatomställningen.

Om vi inte får på plats mycket mer planerbar fossilfri elproduktion så misslyckas omställningen. Problemen i södra Sveriges elförsörjning är redan allvarliga. I brist på egen fossilfri energi importerar vi kolkraft från grannländerna. Oljekraftverket i Karlshamn används allt mer.

Det blev – som väntat – fossil energi som ersatte den fossilfria kärnkraften som Miljöpartiet avvecklade.

Per Bolund, du har nu chansen att förändra er energipolitik. Lägg undan ideologiska skygglappar och plakatpolitik och se verkligheten. Lyssna på forskningen.

Miljöpartiets energipolitik låter vacker i politiska tal, men i verkligheten innebär den att vi eldar olja och importerar smutsig kolkraft.

Förmå ditt parti och regeringen att ge dig förutsättningar att genomföra omställningen. Ta ett steg tillbaka och se på vad ni har ställt till med i det svenska energisystemet. Vi behöver en energipolitik som låter oss ställa om, som ger företagen konkurrenskraftiga villkor och som ger el i uttagen. 

Du och ditt parti har haft fel alla de här åren. Konsekvensen av det känner vi. Den stavas kol och olja. Men vi liberaler ser hellre framåt. Det viktiga nu är att vi snabbt får en fossilfri energipolitik som ger oss förutsättningar att genomföra klimatarbetet.

Ta chansen i din nya roll. Börja prioritera klimatet. Ge industrin den konkurrenskraft den behöver för att ställa om.


Nyamko Sabuni, partiledare (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE