Debatt

Bra initiativ – det här måste vi prata om

Replik från Vänsterpartiet i EU om hotet mot demokratin

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi måste försvara de demokratiska institutionerna och rättsstatens principer. Men för mig stavas svaret på hur vi räddar demokratin också i termer av jämlikhet. Det var en gång också kärnan i socialdemokratin. Replik från Malin Björk.
Vi måste försvara de demokratiska institutionerna och rättsstatens principer. Men för mig stavas svaret på hur vi räddar demokratin också i termer av jämlikhet. Det var en gång också kärnan i socialdemokratin. Replik från Malin Björk.

DEBATT

REPLIK. Socialdemokraterna i EU-parlamentet bjuder in till partiöverskridande samtal för att stoppa de högerextrema attacker som hotar demokratin runt om i världen.

Det är verkligen ett välkommet initiativ och jag deltar gärna i det mötet.

Jag håller med om att vi länge sett en oerhört allvarlig och odemokratisk utveckling i länder som USA, Polen och Ungern – med Trump, Orbán och det  polska regeringspartiet PiS i spetsen.

Som vice ordförande i EU-parlamentets hbtq-grupp och som enda svensk medlem i EU-parlamentets arbetsgrupp för demokrati, rättsstat och grundläggande rättigheter är dessa frågor som ligger mig varmt om hjärtat.

Jag ser fram emot ett samtal som understryker riskerna med att samarbeta och luta sig mot partier som liknar (eller till och med beundrar) Trump.

Jag hoppas också vi kan prata om vikten av att inte dansa efter högernationalisternas pipa genom att anpassa samtalet och vrida den politiska debatten åt deras håll.

Vi vinner inte kampen om demokratin genom att inskränka rättigheter för människor på flykt eller utlova längre och hårdare straff för brottsdömda. Tyvärr är det en utveckling vi ser i dag inom de flesta politiska partier. De enda som vinner på det är högernationalisterna.

Vi måste försvara de demokratiska institutionerna och rättsstatens principer. Men för mig stavas svaret på hur vi räddar demokratin också i termer av jämlikhet. Det var en gång också kärnan i socialdemokratin.

Ett verkligt demokratiskt samhälle måste tillhandahålla vård och utbildning utifrån behov och inte efter plånbok.

Kanske kan detta samtal handla om hur vi tillsammans kan bygga en grön välfärdsstat där viktiga samhällsfunktioner som skola, vård och omsorg inte styrs av vinstintressen utan av människors och planetens behov? Det skulle vara ett intressant och viktigt samtal.


Malin Björk, EU-parlamentariker (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Malin Björk

LÄS VIDARE

DEBATT Vi måste gå samman och rädda demokratin

ÄMNEN I ARTIKELN

Malin Björk

Vänsterpartiet

Socialdemokraterna

EU-parlamentet

EU

Ungern

Polen