Debatt

Ni riskerar att bromsa investeringar i elnäten

Replik från Energiföretagen om att fälla regeringens förslag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

M, KD och L vill att fälla regeringens förslag om elnätsföretagens intäkter. Risken är att man med detta försenar en mängd investeringar i elnäten runt om i landet, skriver Pernilla Winnhed, vd för Energiföretagen Sverige.
M, KD och L vill att fälla regeringens förslag om elnätsföretagens intäkter. Risken är att man med detta försenar en mängd investeringar i elnäten runt om i landet, skriver Pernilla Winnhed, vd för Energiföretagen Sverige.

DEBATT

REPLIK. Lars Hjälmered, Camilla Brodin och Arman Teimouri, energitalespersoner för M, KD och L, skriver att man avser att fälla regeringens förslag om elnätsföretagens intäkter – inte för att förslaget inte behövs utan för att de vill skärpa investeringskraven.

Risken är att man med detta försenar en mängd investeringar i elnäten runt om i landet. Tidsaspekten är nämligen en avgörande faktor.  

Energitalespersonerna vill fälla regeringens proposition Särskilt investeringsutrymme för elnätsföretag och föreslår i stället tre punkter.

Två av dessa bedömer vi som fullt rimliga, medan den tredje är direkt kontraproduktiv. 

För det första önskar partierna utvärdera regeringens krispaket för att lösa kapacitetsproblemen i Skåne och Stockholm. Detta är fullt rimligt, all politik bör utvärderas och ge lärdomar för framtiden. En utvärdering kan dock genomföras utan att en nödvändig proposition försenas.  

Partiernas tredje krav; att inleda ett arbete för framtidens elnät är likaså fullt rimligt och även välbehövligt. Både samhället, företagen och kunderna behöver långsiktiga spelregler med väl balanserade incitament för investeringar och dessa saknas idag.  

Att fälla regeringens förslag om elnätsföretagens avgifter och ge regeringen i uppdrag att återkomma till riksdagen med skärpta investeringskrav är dock förenat med stora risker.  

De intäkter som i propositionen knyts till investeringar är intäkter elnätsföretagen redan i domstol beviljats rätt till. Utan investeringskrav. Förslaget innebär nu i stället att varje krona knyts till investeringar, eftersom Sverige annars riskerar ökad kapacitetsbrist och en långsammare elektrifiering.

Investerare skyr osäkerhet och varje dag som går utan ett riksdagsbeslut i frågan är en dag med osäkra investeringsförutsättningar. Risken är att partierna stoppar mer än man tänkt.

Vi uppmanar därför alla riksdagens partier att samlas så elnätsinvesteringarna inte riskerar att bromsas, nu när de behövs som mest för att främja Sveriges tillväxt och möjliggöra elektrifieringen av samhället.  


Pernilla Winnhed, vd Energiföretagen Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Energipolitik

LÄS VIDARE

DEBATT Vi stoppar regeringens höjda avgifter på el

ÄMNEN I ARTIKELN

Energipolitik

Lars Hjälmered