Debatt

Du kväver åsikter ni tycker är obekväma

Replik från Katerina Janouch om näthat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Yttrandefriheten och demokratin hotas när oliktänkande tystas, skriver Katerina Janouch.
Yttrandefriheten och demokratin hotas när oliktänkande tystas, skriver Katerina Janouch.

DEBATT

REPLIK. Mina Dennert anklagar mig för främlingsfientlighet och hat. Det är förtal. Bakgrunden är ett aktuellt fall där en minderårig flicka som utsatts för ett sexuellt övergrepp blivit trakasserad av medlemmar i nätverket #jagärhär, som tagit den dömde förövarens parti och hotat offret, något jag ifrågasatt offentligt.

Nu försöker man smutskasta och tysta mig – trots att regeringen med kulturminister Alice Bah Kunke i spetsen beslutat att skyddet för journalister ska stärkas.

På årets bokmässa gick en krona per såld biljett under lördagen till #Jagärhär. Nätverket är dock helt skyddat från allmänhetens insyn och medlemmarna väljs ut av organisationen själv.

Det som initialt var en ambition att skapa en trevligare stämning på nätet har tyvärr muterat till ett censurnätverk som skapar en mycket grövre polarisering. I strävan att få bort obekväma åsikter ägnar sig #jagärhär bland annat åt massanmälningar av Facebookonton samt kontaktar individers arbetsgivare och skvallrar om vad vederbörande skrivit, delat eller lajkat. 

Många gräsrotsrörelser börjar som en sund opposition men när de växer sig stora börjar de missbruka sin makt. Dennert utmålar sig som ett offer men i stället styr hon sociala medier genom sin mäktiga rörelse och kväver de åsikter hon finner obekväma.

Att regeringen stöttar en organisation som kontaktar arbetsgivare och hotar visselblåsare är en skandal.

Yttrandefriheten och demokratin hotas när oliktänkande tystas. Våra sociala plattformar är numera våra torg där vi möts och samtalar. Att tvingas bort eller tystas av åsiktspoliser är både skrämmande och djupt obehagligt. Jag har slagits mot mobbare sen jag var liten.

Jag kommer inte sluta med det, även om mobbarna nu är en tusenhövdad armada med regeringsmakten som sin bundsförvant.


Katerina Janouch, författare och journalist.
Texten har tidigare publicerats i en längre form på katerinamagasin.se


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Katerina Janouch

LÄS VIDARE

DEBATT. Jag har varit tyst - men näthatet tar aldrig slut

ÄMNEN I ARTIKELN

Katerina Janouch

Näthat