ÅSIKT

Vi har en lång lista på åtgärder för tiggarna

Slutreplik från Åsa Regnér om situationen för utsatta EU-medborgare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Jag vidhåller att fattigdom och utsatthet bäst bekämpas genom långsiktigt utvecklingsarbete, skriver Åsa Regnér i sin slutreplik.
DEBATT

SLUTREPLIK. Jag och regeringen kommer fortsätta arbeta för att förbättra situationen för utsatta EU-medborgare. Vi vidtar åtgärder både för att stärka och samordna myndigheters arbete i Sverige, påverka inom EU och samarbetar intensivt med Rumänien och Bulgarien.

Allt för att långsiktigt förbättra förhållanden för människor som lever i fattigdom och utsatthet.

Framtiden måste innebära en starkare välfärd för alla i hemländerna. Därför är jag glad att svenska regeringens relation med Rumäniens regering har utvecklas positivt och att vi nu kan diskutera lösningar på utsatthet och diskriminering samt dela kunskap och erfarenheter kring utbyggnaden av välfärd.

Vårt samarbetsavtal med Rumäninen fyllde två år förra veckan. En delegation från Rumänien med bland annat statsekreterare Marius Adrian Dobre var då i Sverige och deltog i ett möte tillsammans med mig och ett antal frivilligorganisationer och representanter från riksdagspartierna.

Då presenterades vilken ambition och inriktning Rumänien har för att stärka välfärden och minska utsattheten i landet för alla.

Det pågår mycket satsningar och reformer i Rumänien och även i Bulgarien som vi också har ingått ett samarbetsavtal med. I Rumänien handlar det om ny lagstiftning för ekonomiskt bistånd, obligatoriskt förberedande skolår, enklare processer för att få ID-handlingar, subventionerade lärlingstjänster och praktikplatser, flyttbidrag för personer som vill flytta till områden med större utbud av arbeten, ja listan är lång.

Som jag sagt tidigare när det gäller frågan om att skänka pengar till enskilda; alla gör som de vill. Jag vidhåller att fattigdom och utsatthet bäst bekämpas genom långsiktigt utvecklingsarbete som stärker generell välfärd, självständighet och jämlikhet i hemländerna.

Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister (S)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Samhälle

Rumänien

EU

Bulgarien

Välfärd