Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Vi är inga gränspoliser – stoppa angiverilagen

Facken i välfärden: Vi kräver att regeringens och SD:s förslag skrotas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-10-22

Förslaget på en angiverilag att de som arbetar i välfärdens yrken ska, i strid med sin professionsetik, använda sin arbetstid för att ange personer. Facken i välfärden kräver att lagstiftningen stoppas, skriver fem förbundsordföranden.

DEBATT. I november lägger en utredning fram förslag om införande av en informationsplikt, en form av angiverilag beställd av Regeringen och Sverigedemokraterna. 

Med den nya lag som förbereds skulle förtroendet för välfärden skadas. Den innebär en skyldighet för anställda i kommuner, regioner och myndigheter att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd. 

 

I praktiken innebär förslaget att de som arbetar i välfärdens yrken ska, i strid med sin professionsetik, använda sin arbetstid för att ange personer och att delta i angiveri.  

Facken i välfärden kräver att angiverilagstiftningen stoppas.

Våra fackförbund företräder tillsammans cirka 1,2 miljoner anställda. Att arbeta i välfärden handlar om att på olika sätt hjälpa och stödja enskilda och samhället i stort, att ge sjukvård, omsorg och utbildning, att bedöma stödbehov och mycket mer. Inte om att ange dem som behöver samhällets hjälp.

De som arbetar i välfärden behöver få fokusera på sina egentliga arbetsuppgifter. Allt annat kommer att försämra välfärden för oss alla och är dessutom ineffektivt och dyrt.

Förslaget strider också mot grundläggande mänskliga rättigheter, såsom rätten till hälsa och rätten till utbildning. 

 

Tillit till och förtroende för offentlig verksamhet är samhällets största tillgångar och kan inte nog överskattas. Detta kräver att professioner i den offentliga välfärden ges förutsättningar och möjligheter att utföra sitt arbete på bästa sätt.

Politiska initiativ som motverkar och påverkar välfärdens möjligheter att uppnå goda resultat behöver därför övervägas noga. 

Att ange elever, barn, klienter och patienter kommer att avskräcka människor från att söka samhällets stöd. Det kommer leda till mänskliga tragedier.  

Angiveri skulle också leda till att färre vill arbeta i välfärdens yrken eftersom det strider mot yrkesetiken

Vi ifrågasätter inte Polisen eller Migrationsverkets roll, men deras uppdrag måste hållas isär från välfärdens arbetsuppgifter. Att välfärd och ordningsmakt inte delar all information är avgörande för att sjuka och människor i utsatta situationer ska kunna få sina grundläggande rättigheter. 

Angiveri skulle också leda till att färre vill arbeta i välfärdens yrken eftersom det strider mot yrkesetiken. Det leder därmed till ännu större brist på personal med rätt kompetens och sämre välfärd. 

 

Läget i välfärden är redan oerhört ansträngt. Samtidigt som det läggs fram ett förslag om en angiverilagstiftning ser vi att statsbidragen minskar för kommuner och regioner.

Samtliga regioner och 173 av 290 kommuner räknar med att gå med underskott i år enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Detta visar att regeringen inte ens vill finansiera det välfärdsuppdrag som finns i dag.

 

Motståndet mot angiverilagen är brett och konsekvent – såväl arbetstagar- som arbetsgivarorganisationer och civilsamhället är emot – vi vill inte ha en angiverilag.  

I morgon samlas vi, lärare, undersköterskor, sjuksköterskor, socialsekreterare och barnskötare tillsammans med många andra, inte minst från civilsamhället för att visa vårt gemensamma motstånd. Sverige ska inte vara ett samhälle där vi misstänkliggör varandra.  

Det är dags att protestera. Kom till Sergels torg. Visa ditt stöd och gör motstånd. 


För Facken i välfärden:   
Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR  
Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision  
Anna Olskog, förbundsordförande, Sveriges lärare  
Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal  
Sineva Ribeiro, förbundsordförande Vårdförbundet 

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln