ÅSIKT

M, ni blundar för en nödvändig omläggning

Slutreplik från regeringen om segregationen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Pressbild regeringen.se
Ibrahim Baylan: ”Moderaterna blundar för den omläggning Sverige behöver. Det är allvarligt i ett läge där vi behöver dra lärdomar från tidigare erfarenheter och arbeta annorlunda.”
DEBATT

SLUTREPLIK. Moderaterna blundar för den omläggning Sverige behöver. Det är allvarligt i ett läge där vi behöver dra lärdomar från tidigare erfarenheter och arbeta annorlunda.

I sin replik skriver Svantesson att vi behöver fler poliser och fler jobb.

Regeringen har gett polisen ett tillskott på två miljarder kronor 2017-2020 för att öka antalet anställda, utbilda fler poliser och anställa fler civilanställda. Samtidigt gör vi flera omprioriteringar för att avlasta polisen arbetsuppgifter som kan utföras av andra myndigheter.

Från dag ett har regeringen prioriterat jobben. Där ser vi nu resultat. Idag går 150 000 fler till jobbet än när vi kom till makten. Arbetslösheten sjunker och sysselsättningen går upp i våra socialt utsatta områden.

Men fler poliser och jobb räcker inte. Utvecklingen mot större klyftor och starkare segregation har vi sett under flera decennier.

Under Moderaternas åtta år ökade arbetslösheten, skolresultaten sjönk, klyftorna växte och segregationen cementerades. Sedan valet har M inte ändrat politik. Skattesänkningar är fortfarande lösningen oavsett problem.

Den här regeringen har investerat i vårt gemensamma, exempelvis tio miljarder till skolan för fler lärare i låga åldrar och högre lärarlöner, 90-dagarsgarantin för unga och vi har gjort det billigare att anställa stora grupper. Vi har även investerat en miljard i att rusta upp miljonprogrammen.

Mer behöver göras och vi behöver ta till oss lärdomar från arbetet mot segregation de senaste 20 åren.

Nu behövs inte politisk pajkastning utan mer samarbete.

Ibrahim Baylan, samordningsminister (S)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM