ÅSIKT

Jo, vi kan visst klara den svenska skolan

Nyanlände Shoaib: Ta inte bort chansen för oss – ställ höga krav i skolan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Shoaib Ramazani: I dag går jag i en svensk klass och klarar alla ämnen. Jag vet att det är fler än jag som klarar det, så det är inte omöjligt.
DEBATT

DEBATT. Det var tur att inte de lärare jag mötte när jag kom till Sverige läst Tomas Jönssons text om att det är omöjligt att klara skolan om man kommer som nyanländ när jag började i sjuan för snart ett år sedan, efter att flytt från Afghanistan.

I dag går jag i en svensk klass och klarar alla ämnen. Jag vet att det är fler än jag som klarar det, så det är inte omöjligt.

Att läsa med elever födda i Sverige har gjort att jag lärt mig både språket och kulturen snabbare. Jag är glad att jag blivit behandlad på samma sätt som de andra i klassen av lärarna.

Hur ska vi bli en del av Sverige och Sveriges kultur om vi inte behandlas som de andra?

Alla nyanlända är inte lika, precis som de födda i Sverige inte är lika. Vi som kommer som flyktingar till Sverige kommer från olika bakgrund. Några har gått i skolan andra inte. Vi är olika begåvade. Det är olika hur mycket extra hjälp vi behöver men barn födda i Sverige kan också behöva extra hjälp.

Alla kanske inte kan klara skolan men alla har rätt att få försöka och att få lärare som tror att det kan gå.

Det är lätt att ge upp men i stället kan vi nu, när många nya elever kommit till Sverige, ta chansen att hitta nya sätt att snabbt lära ut språket. Utbilda alla lärare i att lära ut till nyanlända i alla ämnen.

När jag i början bara läste svenska längtade jag efter att få börja läsa fler ämnen. När jag läser historia eller biologi tränar jag också svenska. Tomas Jönsson skriver att jag inte behöver kunna gamla svenska kungar men jag tror det är bra att lära mig om mitt nya land och att jag får med mig samma kunskap i mitt liv som andra barn. Tror vi att kunskapen är viktig måste den väl vara viktig för alla?

Jag tror brottslighet och kriminalitet kommer från att vi behandlar människor olika, inte från att vi ställer höga krav i skolan.

Jag tror inte att skolan blir roligare för att ingen tror att man kan klara den. Det tror jag skapar hopplöshet och hopplöshet kan skapa brottslighet. Det blir heller inte roligare för att man bara träffar andra nyanlända.

Så ta inte bort chansen för oss. Vi kom hit för att få en chans till ett bra liv och jag tänker använda den chansen.

Tack till mina lärare i Sverige som tror på mig.


Shoaib Ramazani, klass 7F på Johan Skytteskolan


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM