Vi måste markera hårt mot förnedringsrånen

SD: Utlänningar som begår dessa brott ska alltid utvisas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

SD vill att den som rånar ett barn alltid ska få ett hårdare straff. Utlänningar som begår dessa brott ska alltid utvisas, skriver  Adam Marttinen, Katja Nyberg, Bo Broman.
SD vill att den som rånar ett barn alltid ska få ett hårdare straff. Utlänningar som begår dessa brott ska alltid utvisas, skriver Adam Marttinen, Katja Nyberg, Bo Broman.

DEBATT. Den brottsvåg som breder ut sig i samhället drabbar alla på ett eller annat sätt, men barn och ungdomar är ofta de som drabbas allra hårdast vid utsatthet för brott.

Detta då de ofta har sämre möjligheter att skydda sig vid hotfulla eller farliga situationer vilket gör dem särskilt värnlösa gentemot exempelvis ungdomsgäng som inte sällan attackerar i grupp.

Ett nytt fenomen, som förvisso existerat länge men som nu börjat uppmärksammas medialt, är inslaget av förnedring i samband med överfall och rån. Gärningsmännen har i dessa fall inte sällan dragit sig för att tvinga brottsoffret att ta av sig sina kläder, spotta på eller urinera på denne samtidigt som alltsammans filmas med mobiltelefoner.

Vi kan tyvärr konstatera att brottsligheten i Sverige har blivit råare, mer våldsam och allt oftare innehar inslag som dessa. Detta är även något vi kunde se bara för några dagar sedan i det brett uppmärksammade fallet med en tonårig pojke som blev både misshandlad och urinerad på, samtidigt som gärningsmännen bland annat kallade honom för ”jävla svenne”.

Den här utvecklingen tyder på det som många av oss insett sedan länge. Åratal av splittringspolitik har skapat ett samhälle där samhörigheten och empatin minskat, där brott med svenskfientliga motiv berättas om allt oftare och där oskyldiga människor kan bli utsatta för misshandel i förnedrande former enbart för att gärningsmännen har tråkigt för stunden.

När samhällsklimatet blir kallare och råare så måste samhället enligt Sverigedemokraternas mening säkerställa att rättsväsendet går före och agerar hårt.

Det är vår skyldighet att göra det som krävs för att komma tillrätta med situationen, och inte minst skicka signaler genom handling att den här typen av beteende inte tolereras i Sverige.

Det grundläggande är rättsväsendets resurser. En god polisnärvaro, snabba handläggningar, teknisk utrustning som skapar trygghet, säkrar bevis och ett omfattande stöd till brottsoffer.

Till det och mycket mer har Sverigedemokraterna årligen satsat upp mot 5 miljarder mer än den rödgröna regeringen. Men vi behöver även ta itu med samhällets grundläggande syn på brott och straff.

Under en väldigt lång tid har straffen ensidigt utformats utifrån brottslingens perspektiv, och när straff inte bedömts skapa ett mervärde för brottslingen utifrån exempelvis rehabiliteringssynpunkt har det i stället uteblivit.

Vår uppfattning är att rättsväsendet måste sätta brottsoffrets perspektiv i första rummet. Om brottsoffer inte upplever att straffen är tillräckliga måste de skärpas, särskilt när det enskilda brottsoffrets uppfattning delas av det allmänna rättsmedvetandet.

Sällan hör vi reaktioner från allmänheten att den enskilde brottslingen fick ett alldeles för hårt straff, men nästan alltid möts vi av motsatta reaktioner. Denna principiella inställning till brott och straff kan aldrig förändras med en rödgrön regering, då skillnaden bottnar i ideologisk utgångspunkt.

För att komma till rätta med ungdomsbrottslighet och förnedringsrån behövs en regering som både i ord och handling ställer sig på brottsoffrens sida.

Om brott bedöms som mer allvarligt ska straffet bli mer allvarligt. Därför vill Sverigedemokraterna att den som rånar ett barn alltid ska få ett hårdare straff. Likaså ska förnedring i samband med rån alltid leda till hårdare straff, och utlänningar som begår dessa brott ska alltid utvisas.

Sverige kan, och bör, aldrig tolerera att barn och ungdomar förnedras. Det är minst sagt på tiden att vi faktiskt visar det också.


Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson (SD)
Katja Nyberg, ledamot i Justitieutskottet (SD)
Bo Broman, ledamot i Justitieutskottet (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE