Uppsala, vi klarar av krisen tillsammans

Erik Pelling: Kommunen redo att fatta snabba beslut när det krävs

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det kommer att bli tufft för alla Uppsalabor en tid framöver – men om vi arbetar tillsammans kan vi klara oss genom denna kris. Låt oss nu visa Uppsalas samlade styrka! skriver Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande.

DEBATT

DEBATT. Coronavirusets spridning och dess konsekvenser ställer hela världen, Sverige och Uppsala inför en svår prövning. Det påverkar allas våra liv.

Jag förstår att många känner sig oroliga och frustrerade. Vardagen har kastats omkull och man funderar över hur det ska bli framöver för en själv och ens anhöriga.

Som kommunstyrelsens ordförande i Uppsala har jag det yttersta ansvaret för alla Uppsalabors trygghet och säkerhet. Från kommunens sida jobbar vi nu hårt för att bidra till att minska smittspridningen, skydda våra äldre och mildra effekterna för näringslivet.

Kommunens krisledningsnämnd är aktiverad och står redo att fatta snabba beslut när det krävs. Hittills har vi till exempel beslutat om att förbjuda besök på äldreboenden, stänga träffpunkter och seniorrestauranger och att bedriva distansundervisning inom gymnasieskolan och vuxenutbildningen.

Vi kommer sannolikt att behöva fatta fler sådana beslut framöver.

Uppsala består av alla oss invånare, civilsamhället, företag och universitet. Att vi är en stad med en så stor mångfald av invånare och aktörer är också vår unika styrka. I kristider visar samhället sig från sin bästa sida när vi alla samarbetar åt samma håll.

Jag blir varm inombords av att se så många Uppsalabor som hjälper och bidrar på olika sätt.

Organisationer samlar ihop frivilliga som vill hjälpa till att handla mat och hämta mediciner till äldre. Studenter och pensionerade lärare erbjuder läxhjälp online. Människor skriver lappar i trappuppgångar och på anslagstavlor där de erbjuder hjälp till de som är i riskgrupper.

Tack till er! Vi ser nu över hur vi kan stödja det arbetet från kommunens sida. Jag vill också rikta ett stort tack till personal inom vården, skolan och äldreomsorgen och andra samhällsbärande yrken som nu jobbar hårt för att hantera en riktigt svår situation. Ni får samhället att fungera även i kristider!

Vi ser också hur Uppsalas företag, restauranger, butiker och olika servicetjänster hamnat i ett svårt ekonomiskt läge.

Därför har vi från kommunens sida presenterat ett stödpaket med totalt 13 åtgärder som bland annat innebär att vi förlänger tidsfristen för att betala fakturor till kommunen, att vi är generösa med att bevilja anstånd med lokalhyror och att vi inrättar en företagsakut med kostnadsfri rådgivning.

Det kommer att bli tufft för alla Uppsalabor en tid framöver, vi kommer inte att kunna leva vårt liv som vanligt. Men vi kommer att klara det här tillsammans.

Nu måste vi hålla huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena. Håll er informerade om myndigheternas rekommendationer och ställ upp för varandra.

Glöm inte att höra av dig till dina närstående och grannar, särskilt de som är i riskgrupper. Fråga hur de mår, om de behöver hjälp med något och påminn om att de måste hålla sig borta från folk nu ett tag för att inte riskera att bli smittade. Om vi hjälps åt med det minskar vi risken för smittspridning.

Det är tufft nu, men om vi arbetar tillsammans kan vi klara oss genom denna kris. Låt oss nu visa Uppsalas samlade styrka!


Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande i Uppsala (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

LÄS OCKSÅ

DEBATT Stöd bönderna i krisen – handla svensk mat

LÄS OCKSÅ

DEBATT Corona kan smitta även utan symtom

LÄS OCKSÅ

DEBATT För många äldre rör sig ute i Stockholm

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronautbrottet

Uppsala

Coronaviruset