Preembygge motverkar Uppsalas klimatarbete

Grön Ungdom: I ett svep skulle varje flyg- och bilresa du väljer bort kastas i soptunnan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Preems raffinaderi kommer öka utsläppen att öka med en miljon ton koldioxid – lika mycket som Uppsalas utsläpp ska minska de kommande 30 åren. Uppsalas politiker måste ta ställning mot utbyggnaden, skriver Erik Wahlström och David Ling, Grön Ungdom.
Preems raffinaderi kommer öka utsläppen att öka med en miljon ton koldioxid – lika mycket som Uppsalas utsläpp ska minska de kommande 30 åren. Uppsalas politiker måste ta ställning mot utbyggnaden, skriver Erik Wahlström och David Ling, Grön Ungdom.

DEBATT. Det är ingen slump att Greta Thunbergs sommarprat fick rekordstora publiksiffror. Klimatförändringarna som hon beskriver sker ju här och nu. Runtom i världen blir stora landytor och öar obeboeliga på grund av ökande havsnivåer. Extremväder skapar humanitära och ekonomiska kriser.

Här i Uppsala har medeltemperaturen ökat med en halv grad på 20 år och väntas fortsätta att öka framöver, vilket kommer att leda till fler somrar plågade av värmeböljor och skogsbränder.

Trots klimatkrisens övertydliga närvaro är utbyggnaden av Preemraff i Lysekil - som kommer öka utsläppen med en miljon ton koldioxid och göra raffinaderiet till Sveriges största utsläppskälla – något som många obegripligt nog ser som en bra idé.

Preems utbyggnad är inte något som bara berör invånarna i Lysekil. Det berör varenda en som ser att vi står inför en klimatkris. Om utbyggnaden tillåts kommer exempelvis Uppsala kommuns utsläppsminskningar de kommande 30 åren att bli fullkomligt värdelösa.

I ett svep skulle varje flyg- och bilresa du väljer bort, varje vegetarisk måltid du äter och varje energibesparing du gör kastas i soptunnan. Vad spelar det för roll om vi är “världens klimatstad” om vi samtidigt tillåter investeringar i fossilindustrin någon annanstans i Sverige?

För oss i Grön Ungdom är vägen framåt självklar. Det måste vara slut med daltandet med oljeindustrin och deras falska påståenden, tomma löften och löjeväckande skönmålning.

Preem använder gärna folkkäre Gunde Svan och sjungande trädgrenar i sina kampanjer för att illustrera hur “hållbara” de är. Men lummiga reklamfilmer gör inte oljeindustrin mindre ohållbar. Det är bara ett fult trick för att undvika debatten om Preems faktiska utsläpp.

Även Mark- och miljööverdomstolen verkar ha fallit för Preems skandalösa kampanjer. De menar att utbyggnaden bör tillåtas trots den massiva utsläppsökningen eftersom raffinaderiet ingår i EU:s utsläppshandel, vilket innebär att de totala utsläppen inte kommer att öka. Tyvärr stämmer detta bara i teorin. I verkligheten är utsläppshandeln full av brister.

Exempelvis fick Preem så pass många gratis utsläppsrätter 2017 att de slapp betala för 97 procent av sina utsläpp. Året därpå fick de 93 procent av utsläppsrätterna gratis. När en så stor utsläppare inte ens behöver betala för en tiondel av sina utsläpp duger det inte att säga att utsläppshandeln magiskt ska reducera utsläppen.

Dessutom innebär den nyligen införda marknadsstabilitetsreserven att minskade utsläpp i Sverige också kommer att minska de totala utsläppen i hela EU. Då kan inte Preem få bygga ut. I det är vi kompromisslösa. Det borde hela Sverige vara.

Vi kräver därför att Uppsalas politiker tar ställning i frågan. Är era partier villiga att ge tillstånd till en verksamhet som slänger hela Uppsalas klimatarbete i sjön? Om ni tar klimatkrisen på allvar är det självklara svaret ett rungande nej.

Nu när Preemraffs öde ligger på regeringens bord måste ni se till att era riksdagsrepresentanter stoppar för denna dårskap. Det är dags för oss alla, även Uppsalas politiker, att välja den långsiktiga säkerheten för vår planet framför kortsiktiga fossilberoende vinster. Det är dags att stoppa utbyggnaden av Preem.


Erik Wahlström, språkrör för Grön Ungdom Uppsala län
David Ling, språkrör för Grön Ungdom 

Publisert:

LÄS VIDARE